Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Zdravě, chutně a zároveň rychle? Zkuste tyto 4 recepty a uvařte výborný oběd pro celou rodinu

Žít zdravě a zároveň u toho stíhat každodenní povinnosti je sen snad každé ženy. U některých je to ale zároveň i realita. Pokud mezi ně zatím nepatříte, zkuste se inspirovat našimi recepty na zdravé obědy, které vám zaberou minimum času, uspokojí celou rodinu a zároveň vás ve zdravém životním stylu podpoří.

Veronika Zvonková | 31. 05. 2024

Zdravý jídelníček nemusí být vždy jen výzvou a strašákem, naopak. Klasická česká kuchyně je mnohdy náročnější na přípravu než jídla, která vás nejen zasytí, ale budete se po nich cítit plná energie a dodají vašemu tělu potřebné živiny. Určitě znáte ten pocit, kdy strávíte v kuchyni celé dopoledne, uvaříte výbornou omáčku, knedlíky nebo usmažíte řízky. I když si jídlo vychutnáte, následně máte pocit plnosti a nejraději byste si šla lehnout.

Čisté složení a snadná stravitelnost jsou základ

Tučná, smažená a mastná jídla jsou pro tělo těžce stravitelná, a proto je dobré si je vychutnat jednou za čas. To samé platí i o průmyslově zpracovaných potravinách, jež jsou plné přidaných konzervačních látek, aditiv, barviv a stabilizátorů. Pokud chcete být maximálně efektivní a cítit více energie v průběhu dne, zaměřte se na potraviny, které mají čisté složení a vaše trávení podpoří, nikoli zatíží. Snažte se soustředit na nákup sezónních produktů a BIO surovin, masa a vajec z volného chovu a kvalitního pečiva.

Mohlo by se vám líbit

Potraviny, které působí „zdravě“, ale ve skutečnosti do vyváženého jídelníčku nepatří

Tváří se zdravě, a navíc výborně chutnají. Pokud se ale zaměříme na jejich složení, rychle zjistíme, že si nálepku „zdravé a vyvážené“ potraviny nezaslouží. Pojďme se seznámit s potravinami, které se tváří „fit“, ale ve skutečnosti jsou skrytou kalorickou bombou.
marianne.cz

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik

Ingredience (3 porce):

  • 3 červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • olivový olej
  • těstoviny nebo gnocchi
  • parmazán

Postup:

Nakrájejte papriky na větší kousky, oloupejte česnek a vložte do zapékací nádoby. Přidejte ricottu, posolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte na 220 stupňů cca 45 minut.

Mezitím si v osolené vodě uvařte gnocchi nebo těstoviny. Jakmile budou hotové, trošku vodu při jejich slévání ponechte. Upečenou „směs“ zatím vyndejte z trouby, rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte těstoviny. Dosolte dle potřeby.

Podávejte s hoblinkami parmazánu, přidat můžete i opražená slunečnicová semínka.

TIP: Tato varianta je skvělá i s kuřecím masem.

Odlehčené kuře na paprice

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích prsou, příp. stehenních řízků
  • ½ cibule (50 g)
  • 2 – 3 lžičky mleté papriky (10-15 g)
  • 300 ml kuřecího vývaru 
  • 70 g nízkotučného žervé nebo krémového sýru
  • 50 ml nízkotučného mléka (0,5 %)
  • 2 lžičky celozrnné žitné mouky (10 g), příp. pšeničné nebo špaldové
  • 1 lžička soli (5 g)
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)

Postup:

Maso zbavte přebytečných šlach a tučných částí a nakrájejte ho na kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno a poté na trošce oleje v pánvi osmahněte a nechte zesklovatět. Přidejte maso, osolte a zprudka opečte ze všech stran. Zaprašte moukou a přidejte vývar. Vařte po dobu 15 minut přiklopené poklicí.

Přidejte krémový sýr a nechte ho rozpustit. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete zahustit trochou mouky smíchanou s mlékem. Při přilívání stále míchejte, aby se omáčka nesrazila. Mírně chvilku ještě provařte a dle chuti dosolte. Podávejte s těstovinami.

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 100 g mrkve
  • 1 malá bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g růžiček květáku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kari koření
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka z plechovky
  • 100 g fazolových lusků
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nakrájejte kuřecí prsa na nudličky, oloupanou mrkev na kolečka a cibuli najemno. Česnek prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nasekanou cibuli. Osmažte dozlatova. Přidejte na růžičky pokrájený květák a nakrájenou mrkev a dál opékejte ještě cca 5 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a kari, promíchejte a zalijte vývarem. Přiklopte pánev poklicí a nechce cca 10 minut dusit.

Ve druhé pánvi mezitím na olivovém oleji orestujte kuřecí prsa. Ty následně přidejte ke směsi a zalijte vše kokosovým mlékem. Přidejte fazolové lusky a nechte ještě cca 10 minut prohřát. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží.

Tip: Fazolové lusky a květák lze vynechat. Pokud máte ráda kombinaci slaného a sladkého, zkuste jídlu dodat ještě víc exotické chuti a přidejte místo květáku a lusků ananas. Stačí ho jen nakrájet na malé kostičky a přidat k masu do směsi ke konci vaření.

Mohlo by se vám líbit

Vstávejte brzy a vařte lehká jídla! 4 letní návyky, které lze aplikovat i během podzimu

Srpen je ve své polovině, a to znamená jediné - podzim pomalu klepe na dveře. A přestože se příroda na podzim ukládá ke spánku, není to pokyn pro pravidelné lenošení. Zůstaňte aktivní a přeneste si své letní návyky i do dalších měsíců!
marianne.cz

Pečené brambory se zeleninou

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 2-3 barevné masité papriky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 větší červené a bílé cibule
  • 1 menší lilek (nebo cuketa či patizon)
  • snítky tymiánu a petrželky
  • olivový olej
  • majoránka
  • rozmarýn
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo měsíčky. Uvařte je do poloměkka, poté je důkladně nechte okapat a oschnout. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Stroužky česneku rozkrojte napůl. Připravenou zeleninu a brambory vložte do pekáče vymazaného olivovým olejem. Posypte bylinkami a kořením, osolte, promíchejte, zakápněte olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte, dokud brambory nezískají zlatavou barvu a zelenina nebude měkká.

TIP: Pokud si oběd bez masa nedovedete představit, můžete k zelenině a bramborám do pekáčku přidat na kostičky nakrájené a osolené krůtí nebo kuřecí.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Chcete se letos vyhnout jarní únavě? Zkuste několik tipů, jak být šťastná na jaře 2025

Chcete se letos vyhnout jarní únavě? Zkuste několik tipů, jak být šťastná na jaře 2025

Životní styl
Quiet quitting ve vztahu: Nenápadné signály, že vás partner pomalu opouští

Quiet quitting ve vztahu: Nenápadné signály, že vás partner pomalu opouští

Životní styl
Máte pocit, že si s partnerem nemáte co říct? 8 témat, která vrátí hloubku vašim rozhovorům

Máte pocit, že si s partnerem nemáte co říct? 8 témat, která vrátí hloubku vašim rozhovorům

Životní styl
Hlava zcela bez nápadů: Stále více z nás zažívá kreativní vyhoření, co s tím?

Hlava zcela bez nápadů: Stále více z nás zažívá kreativní vyhoření, co s tím?

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit