Historie tohoto skvostného nápoje sahá až do 12. století, kdy si japonský zakladatel zenového buddhismu Eisai Mjóan z Číny přivezl semínka čaje a zasadil je na půdě svého chrámu. Do té doby se zelený čaj připravoval vařením a nesloužil jako nápoj, ale jako elixír na různé projevy nemocí. Eisai Mjóan však začal s čajem experimentovat. Místo vaření čaj drtil na jemný prášek a smícháním s horkou vodou připravil lahodný nápoj, který měl až meditativně uklidňující účinky. Popíjení takto připraveného čaje se později rozšířilo po celém Japonsku. U nás kvalitní čaj Matcha nabízí značka
Oxalis.
Čím je Matcha čaj výjimečný?
Lístky pro čaj Matcha se produkují především v centrálním Japonsku, blízko Nishio a Uji. Výrobní postup je jedním z nejdražších na světě. Začíná výběrem semínek a vypěstováním sazenice. Trvá okolo pěti let, než sazenička vyroste. Následující dva roky probíhá sběr, ale ten je pouze testovací. Pro výrobu čaje Matcha se lístky sbírají jen jednou ročně. Několik dnů před sklizní (7 až 28 dní) je zastiňováním rostlině odebráno až 90 % světla.
Je tak nucena vytvářet mnohem více zeleného barviva chlorofylu a také aminokyseliny L-theaninu, zodpovědné za lahodnou chuť. Zastiňující proces nutí také rostliny hledat si cestu za světlem, a tím vznikají lístky delší, tenčí a pupeny měkčí. Následuje ruční sběr těch nejkřehčích lístků. Čaj se pak spaří, svinuje a usuší. Tím vznikne meziprodukt ARACHA, která se následně jemně peče, suší a nařeže, což umožní preparaci žilek. Vzniká druhý meziprodukt TENCHA.
Ta se drtí na speciálních žulových mlýncích na velmi jemný prášek, zvaný MATCHA. V minulosti se čaj drtil ve zvláštních kamenných mlýncích těsně před podáváním, aby byl co nejčerstvější a nepřišel o jediný odstín své chuti a vůně. Dnes se zpravidla nadrtí hned ve zpracovatelských závodech. Samotný čaj ovlivňuje kvalita lístků, počasí během růstu, teplota během propařování i sušení.
Jak se pozná kvalita?
Smyslové hodnocení pro Matchu je stejné jako u ostatních čajů. I tady se hodnotí barva čaje, jeho vůně a struktura. Nejlepší Matcha je zářivě zelená. Někteří producenti čaje používají barevné spektrum a na základě provedené barevné analýzy určují kvalitu. Vůně dobrého čaje Matcha by měla být mírně rostlinná, hladká a sladká. Obsah aminokyselin ovlivňuje chuť. Obecně vyšší obsah aminokyselin zvyšuje sladkou chuť čaje. Pokud je čaj hořký, pak má pravděpodobně nižší obsah aminokyselin a větší množství katechinu. Ideální obsah vlhkosti hotového čaje by měl být okolo 4 až 6%. Výživové rozbory poskytují ještě další indikátor k určení kvality. Matcha obsahuje široké spektrum živin, vápník, železo, vitamíny A a C, ale také protein a vlákninu. Dle množství jednotlivých látek se rozhodne, jak moc je Matcha kvalitní.
Není to jen čaj, je to meditace
Z přípravy a pití čaje se postupně začal stávat obřad, při kterém se měla současně stimulovat mysl, duše, navodit klid a meditativní stav. Chado (Čadó), jak se čajový obřad nazývá, s sebou nese především filozofii, která je založena na čtyřech základních principech: Harmonie, Respekt, Čistota a Klid. Tento obřad má striktně daná pravidla, ať už se jedná o časový sled, samotnou přípravu či definici prostor, kde probíhá.
Matcha latte & další
Matcha má v dnešní době široké spektrum použití. Dají se z ní připravit chlazené osvěžující nápoje, horké nápoje ve formě cappuccina či latte, sladké moučníky, čokolády, slané pokrmy aj. Potravinám či nápojům dodá zelenou barvu a lehce čajovou příchuť.
10 důvodů, proč pít pravidelně čaj Matcha
1. Zvyšuje bdělost a koncentraci díky látce theofylin.
2. Redukuje stres a má relaxační účinky díky aminokyselině L-Theanin (dle japonských studií).
3. Snižuje cukr v krvi pomocí obsažených polyfenolů (studie vědce Isigaki, K., z r. 1991).
4. Díky obsahu katechinu EGCG má 17x větší antioxidační kapacitu než např. borůvky (podle výsledků z Brunwické laboratoře).
5. Pomocí antioxidantů (EGCG) dochází k redukci volných radikálů a tím může zabraňovat rakovinovému bujení.
6. Obsažený chlorofyl působí při krvetvorbě, má antibakteriální a protizánětlivé účinky (dle studií J. H. Hughse či Dr. Benjamin Gurskina).
7. Neobsahuje téměř žádné kalorie.
Mnoho vědců se rovněž shoduje, že obsažené katechiny mají vliv na:
8. snižování cholesterole v krvi
9. snižování krevního tlaku
10. spalování tuků
Jak si doma správně připravit čaj Matcha
Pro klasickou přípravu Matcha čaje potřebujete misku, bambusovou lžičku a metličku na šlehání. Pak stačí vložit 2 bambusové lžičky čaje Matcha (půl čajové lžičky = 1 g) do misky, přidat 80-100 ml horké vody (80° C) a pomocí metličky pořádně rozmíchat, až je nálev jemný a zpěněný. Dávkování si můžete upravit dle vlastní chuti. Matcha by se měla skladovat v suchém, tmavém místě, chráněna před teplem. Ideálně je koupě čaje v menším balení. Nejvhodnější je plechová krabička nebo originálně uzavřený sáček – najdete je v nabídce značky
Oxalis. Po otevření balení co nejrychleji spotřebujte. Více se o čaji Matcha dozvíte zde:
http://caj-matcha.cz/