Vánoční rituály, na které královna Alžběta II. nedala dopustit
Zapomeňte na lití olova, pouštění skořápkových lodiček nebo házení bačkorou. V královské rodině si potrpí na jiné vánoční rituály.
marianne.cz
Není žádným tajemstvím, že britská královská rodina musí dodržovat mnoho psaných i nepsaných pravidel. A jinak tomu není ani o Vánocích, kdy princezna a princ z Walesu nestolují se svými potomky. Pro mnoho rodičů nepochopitelné pravidlo objasňuje bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady.
Dokážete si představit, že byste u štědrovečerního stolu neseděli se svými potomky? Pokud vás z této myšlenky mrazí, pak můžete být rádi, že nejste členem britské královské rodiny. Za branami panství Sandringham, kde královská rodina tradičně slaví Vánoce, panují přísná pravidla stolování, která se týkají i nejmladších členů rodiny.
Podle bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho platí, že královské děti nestolují se svými rodiči, a to ani během vánočních svátků. A tak princ George, princezna Charlotte a princ Louis baští vánoční večeři se svými vrstevníky u dětského stolu, který se nachází v dětském pokoji. „Královské děti vždycky jedly v dětském pokoji, dokud nebyly dost velké na to, aby se uměly správně chovat u jídelního stolu,“ vysvětlil McGrady pro Mirror a dodal, že k „dospěláckému“ stolu mohou mladší členové královské rodiny usednout až v momentě, kdy si osvojí umění zdvořilé konverzace.
Pravdou zůstává, že pro členy britské královské rodiny jde o „jedno“ z mnoha pravidel, které ve svém životě musí respektovat. V minulosti jsme vás například informovali o módních pravidlech, která se týkají členek královské rodiny, či o přísných pravidlech pro královské děti. O pozornost si říkají také „zakázané“ pokrmy nebo pravidla, která britská královská rodina dodržuje během cestování.
A na jakých dobrotách si královská rodina během vánoční večeře smlsne? Darren McGrady pro BBC prozradil, že hlavní hřeb večeře je pečený krocan. „Většinou nechybí domácí šalvějová a cibulová nádivka, růžičková kapusta se slaninou a kaštany nebo pastinák s mrkví. Dále bramborová kaše a opečené brambory, domácí omáčka, a pak také vánoční pudink s brandy omáčkou,“ vyjmenoval pokrmy bývalý královský šéfkuchař, který pro urozenou rodinu pracoval patnáct let. „Na Vánoce jsme pracovali střídavě. V Sandringhamu jsme jako personál trávili dva týdny, což znamenalo, že s rodinou jsem Vánoce musel oslavit buď před 22. prosincem, nebo až po Novém roce. Královská rodina ale vždycky byla velmi vstřícná, a tak jsme si i pracovní Vánoce dokázali užít,“ dodal.