Znáte cestu kávy?
Pokud patříte k milovníkům kávy, pak byste měli také vědět, jak káva vzniká. Nedílnou součástí kávové cesty je „zastávka“ v pražírně, kde se zelená zrna promění v zrna hnědá, která si následně koupíme v obchodě nebo kavárně. „Pražičce trvá zhruba půl hodiny, než se zahřeje. Nejdůležitější částí pražičky je buben, do kterého se zelená káva nasype, a následně se v něm rovnoměrně praží. Ze stran pražičky jsou umístěny hořáky, které buben zahřívají,“ vysvětluje Michal Král, hlavní pražič z CrossCafe Pražírny. Během pražení kávových zrn nastane okamžik, který se nazývá „crack“. Je to bod, kdy se zrna poprvé rozevřou a vydají zvuk podobný křupnutí. V této fázi se kávová chuť začíná rozvíjet. Celkové pražení kávy trvá okolo deseti minut. „Naše pražička Diedrich CR-35 dokáže najednou upražit až 35 kg kávy. Převedeno do konkrétních čísel to znamená, že CrossCafe Pražírna dokáže napražit cca 500 kg kávy denně, tedy 10 tun za měsíc,“ upřesňuje Michal Král.