5 tradičních vánočních jídel v zahraničí
S blížícími se Vánocemi ve spojení s tématem zahraničních jídel bychom se s vámi chtěli podívat na to, co večeří na Štědrý den v některých zahraničních zemích. Berte to ale s rezervou – stejně jako ne všichni v České republice jedí kapra a bramborový salát.
USA
Ačkoliv si v Americe děti rozbalují dárky 25. prosince ráno, štědrovečerní večeře probíhá rovněž 24. prosince večer. Dávají si přitom pečeného krocana s nádivkou a s brusinkovou omáčkou. Servírují tak stejné jídlo jako na Den díkůvzdání. Jako dezert mívají dýňový koláč.
Velká Británie
I na britských ostrovech lidé jedí na Vánoce pečeného krocana, či krůtu. Jako dezert zde ale mívají ovocný pudink, který některé domácnosti dokonce polívají alkoholem a flambují.
Francie
Tradičním vánočním pokrmem ve Francii je rovněž krůta, ale plněná jedlými kaštany a podávaná s vařenou zeleninou. Jako dezert se podává bûche de Noël z piškotů a čokoládovým krémem. Liší se to ale trochu region od regionu. Kromě toho je stůl plný sýrů, makronek a dobrého vína.
Itálie
V Itálii nemají na Štědrý den pizzu, ale pastu ano. A kromě ní mnoho dalších věcí. Nemají totiž jedno specifické jídlo, ale zkrátka hostinu s různými chody, včetně ryb, těstovin nebo pečeného masa – liší se to dle regionů. A ani se nutně nejedná vždy o večeři, ale zkrátka o nějaké jídlo během dne. Kromě toho ale na italském vánočním stole nechybí nikdy ani legendární panettone neboli sladký chléb ochucený kandovaným pomerančem, citronem či rozinkami.
Japonsko
Co vás rozhodně překvapí je to, co jedí na Vánoce Japonci. Je to totiž KFC neboli Kentucky Fried Chicken. Mnoho Japonců si zkrátka objednává kuřecí menu z KFC. Jako dezert si dávají vánoční dort v červeno-bílé barvě s jahodami a figurkou Santa Clause.