TEXT: Alexandra Koutná
Drobné krystalové ledové námrazy se ještě zlehka třpytí na větvičkách lísky. Obtěžkány jsou samčími květy, takzvanými jehnědami. Jakmile však zlatožluté chomáčky jejich pylu začnou poletovat krajinou, je to neklamné připomenutí toho, že zima jde do svého finále a jaro je už opravdu za dveřmi. Pojďme se tedy s tímto užitečným keřem, jehož zdravé oříšky milujeme a hojně využíváme nejen my, lidé, trochu blíž seznámit. Líska patří do čeledi břízovitých. Ve střední Evropě nejvíce rozšířená líska obecná (Corylus avellana) roste zejména na okrajích lesů či kolem cest. Řadí se mezi ekologicky nejdůležitější dřeviny – je vyhledávanou medonosnou rostlinou v době, kdy v přírodě je pylu ještě nedostatek, a je také významným zdrojem potravy pro zvířata, kterým poskytuje navíc možnosti hnízdění a úkrytu.
Tip:
Lískové oříšky nejen skvěle chutnají, ale obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a hlavně – posilují nervy!