TEXT: Alexandra Koutná
Sýkorky patří mezi pěvce, kteří navzdory období, období, kdy se teplota dlouhodobě drží pod bodem mrazu, neodlétají do teplých krajin. Opouštějí pouze ty nejchladnější horské oblasti, ze kterých se přesouvají dolů do údolí. V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji vyskytují dva druhy této rozvětvené ptačí rodiny – sýkorky modřinky a koňadry. V Česku jich žije kolem šesti až sedmi milionů párů, což je řadí do první desítky nejrozšířenějších ptačích druhů na tomto území. V zimním období jsou sýkorky častými návštěvníky našich zahrad, jelikož potravy ve volné přírodě postupně ubývá. I když u krmítka to vypadá, že sýkorky jsou vegetariáni, opak je pravdou. To jen v zimě musí přeorientovat svůj zobáček na semínka a oříšky. V letních měsících se totiž živí převážně hmyzem a larvami a v jejich lovu nejsou žádní troškaři. Třeba sýkora koňadra, naše největší a také nejběžnější sýkorka – poznáte ji podle třpytivě černé hlavy a krásně žlutého bříška, jehož středem se táhne černý pruh –, dokáže denně zkonzumovat tolik potravy, kolik sama váží, tedy zhruba sedmnáct gramů! A když k tomu sýkorčí pár musí ještě krmit svá mláďata, která se líhnou dokonce dvakrát ročně, spořádá taková opeřená rodinka dohromady víc než sedm kilogramů hmyzu.
Zajímavost:
Sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) je nezaměnitelná svým zbarvením. Jméno dostala podle modré čepičky, která ji odlišuje od ostatních sýkorek. Pořádně vypolstrovaná hustým peřím vyráží tato sýkora i v silných mrazech ze svého úkrytu. Při sběru potravy ráda visí na větvích stromů hlavou dolů.