AROMATICKÝ SILÁK
Už se hlásí rostlina, která reálné příkopy obývá, a ty imaginární mezi lidmi hloubí. Kopr! Ač jednoletka dokáže lidi drsně rozdělit – jedni ho milují, jiní nemohou ani cítit. Ať člověk stojí na kterékoli straně barikády, aromatické bylině se nedají upřít pozitivní účinky na lidský organismus. Rostlinu znali už lidé ve starověku a vkládali do ní důvěru při řadě obtíží. Gladiátoři si koprem před zápasem údajně potírali končetiny, aby posílili svaly. V Novém zákoně se zase objevuje zmínka o jeho přínosu při bolestech hlavy. On skutečně podporuje uvolnění a uklidnění, což s bolehlavem leckdy souvisí. Ceněný je kopr i pro vysoký obsah vitaminu C, žvýkáním jeho semínek lze osvěžit dech. A v kuchyni se nehodí jen do omáčky nebo kulajdy. V horkých dnech osvěží bulharský tarator – studená okurková polévka se snítkami kopru.
V příkopech se s koprem nezřídka usazuje i podběl lékařský, sléz lesní či heřmánek pravý – tři pohledné bylinky, jimž prach, opuštěná železniční vlečka ani rozbitý hrnec opodál neuberou na kráse či léčivé energii. Ještě chybí zmínka o chrpách, jitroceli, šípkové růži... Jak vidno, skromnost není hendikep, právem se řadí k ctnostem. Jen lidé to často nechápou!