VYSOČINA A DIVOŽENKY
Jedenadvacet let jeřabina dominuje erbu kraje Vysočina, ale už dávno předtím
se používala třeba jako ochrana před zlými čarodějnicemi. Dík tomu občas jeřáb roste blízko domů. Jeho větvičky mají v příbytku bránit proniknutí zlých duchů. Vše funguje jedině tehdy, pokud se 3. května vymění za nové... Ale zpět do exaktní botaniky. Jeřáb, který se u nás stal Stromem roku 2013, tu má hlavní zastoupení ve třech druzích: ptačí, muk a břek. Ptačí, u nás nejrozšířenější, má dřevo podobné hrušni, pročež se používá v řezbářství, soustružnictví, kolářství, na výrobu dužin pro sudy, na hudební nástroje, nářadí, na výrobu dýh, překližek, parket... Z břeku jsou ideální řeznické špalky či biliárová tága.
Běžný našinec u jeřábu více než dřevo ocení plody. Ty se liší barvou i stupněm sladkosti a trpkosti. Jedlé jsou ale všechny. Z jeřabin může vzniknout dokonalá marmeláda stejně jako lahodná pálenka, ale plody umí i léčit. K jeřabinám se řadí rovněž moravské oskeruše. Té nejstarší je na čtyři sta let, roste ve Strážnici, jmenuje se Adamcova, a když fouká vítr, vypráví... À propos, vysazovat jeřáby nařizoval už v 9. století Karel Veliký. Konečně není divu, tahle dřevina, kromě toho, že byla považována za ochrannou, dává člověku všanc doslova celé tělo – zužitkovává se dřevo, kůra, plody, květy. A nezajímavá není ani pro zvěř, i ta se těší jeho větvičkami, lýkem, pupeny... V Česku máme dokonce speciální jeřáby! Příkladem oněch vyšlechtěnců může být šedokorý bezdězský, který roste jen na kopcích Malý a Velký Bezděz.