Jahodovo-mandlový křehký koláč
- 2 šálky jahod (čerstvé nebo mražené)
- 1 1/2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku mletých mandlí
- 1/2 šálku másla (na kostičky)
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Šťáva z 1 citronu
- Cukr na posypání (volitelné)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C a připravte si koláčovou formu. Můžete ji vymazat máslem nebo vyložit pečicím papírem.
2. V míse smíchejte mouku, mleté mandle, cukr a sůl. Přidejte kostky másla a vanilkový extrakt. S prsty nebo dvěma vidličkami promíchejte, dokud nezískáte drobivou konzistenci. Rozdělte těsto na polovinu. Jednu polovinu těsta si ponechte stranou.
3. Druhou polovinu těsta rovnoměrně rozetřete na dně připravené formy. Těsto můžete jemně přitlačit prsty, aby vytvořilo pevnou základnu.
4. Jahody omyjte a pokud jsou velké, můžete je nakrájet na poloviny. Rozložte je rovnoměrně na těsto ve formě. Pokapejte jahody citronovou šťávou. Na vrchol jahod rozložte zbývající polovinou těsta tak, aby byly vytvořeny křehké kousky těsta. Pokud si přejete, můžete povrch koláče posypat trochou cukru pro karamelizaci.
5. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35-40 minut, nebo dokud povrch koláče není zlatavý a jahody nejsou šťavnaté. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho mírně vychladnout.
Tip redakce:
Podávejte teplý nebo pokojové teploty. Můžete ho doplnit šlehačkou nebo zmrzlinou, pokud si přejete.