Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Domácí hnojiva z kuchyně: Tohle všechno můžete použít na záhony a podpořit bohatou úrodu

Zbytky z kuchyně většina lidí vyhazuje do koše nebo do kompostu. Ale spousta z nich má v sobě tolik živin, že by byla škoda je nevyužít rovnou na zahradě. Pokud se to vezme za správný konec, může i kávová sedlina nebo slupky od banánů výrazně prospět rajčatům, bylinkám nebo jahodám.

nikola.zatloukalova | 24. 03. 2025

Většina domácností pije pije kávu – a tím pádem i vyhazuje kávovou sedlinu. Přitom právě ta je bohatá na dusík a další minerály, které rostliny potřebují pro růst. Navíc zlepšuje strukturu půdy a přitahuje žížaly, které půdě taky prospívají. Stačí sedlinu nasušit a přimíchat ji k zemině, nebo ji rozsypat přímo kolem rostlin. Skvěle se hodí k rajčatům, růžím nebo okrasným rostlinám. Banánové slupky jsou doslova zlatý důl na draslík, fosfor a vápník – živiny, které podporují kvetení, tvorbu plodů a pevné kořeny. Nejjednodušší je slupky nasekat na kousky a zakopat přímo do půdy poblíž kořenů. Nebo si z nich připravit jednoduchý nálev: pár slupek zalít vodou a nechat pár dní odstát. Vznikne jemné tekuté hnojivo, které stačí jednou týdně přilít k rostlinám. 

Vaječné skořápky i slupky využijete jako kompost i hnojivo 

Skořápky od vajíček obsahují vápník, který pomáhá proti hnilobě špiček plodů a podporuje zdravý růst. Aby se vápník uvolnil, je dobré skořápky rozdrtit najemno – ideálně v hmoždíři nebo mixéru. Přimíchejte je do půdy nebo je nasypte přímo do výsadbových jamek při sázení sazenic. Slupky od brambor, mrkve nebo jablek nemusí nutně končit v koši. Pokud nemáte kompostér, můžete je zakopat přímo do záhonů – pozor ale, aby neobsahovaly žádné plesnivé kousky. Postupně se rozloží a dodají půdě organickou hmotu i živiny. 

Na co si musíte dát pozor? 

Ne všechno z kuchyně se hodí na záhony. Vyhněte se masu, mléčným výrobkům, olejům a příliš kořeněným zbytkům – ty přitahují škůdce a mohou půdu kontaminovat. Vždy se taky vyplatí sledovat, jestli se kolem rostlin neobjevují známky přehnojení – třeba žloutnutí listů nebo zpomalení růstu. Využívání kuchyňských zbytků jako hnojiva má hned několik výhod: je to zdarma, je to ekologické a hlavně – rostliny to milují. Pokud se do toho pustíte, nejen že omezíte odpad, ale ještě si vypěstujete zdravější a silnější úrodu. 

Čtěte také: Kopřivy nejsou jen plevel: Využijete je na zahradě i v kuchyni

Když se řekne kopřiva, většina z nás si představí jen nepříjemné pálení a zarostlé kouty zahrad, které je potřeba rychle vytrhat. Pravda je ale někde úplně jinde – kopřivy jsou extrémně užitečné rostliny, které najdou svoje místo nejen na zahradě, ale i ve vaší kuchyni.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zahrada
Kopřivy nejsou jen plevel: Využijete je na zahradě i v kuchyni

Kopřivy nejsou jen plevel: Využijete je na zahradě i v kuchyni

Zahrada
Kupujete rostliny v supermarketu? Vybírejte pečlivě a věnujte jim odpovídající péči hned v prvních dnech

Kupujete rostliny v supermarketu? Vybírejte pečlivě a věnujte jim odpovídající péči hned v prvních dnech

Zahrada
Všestranná a milovaná máta: Nenáročná rostlina, které se daří téměř všude na světě

Všestranná a milovaná máta: Nenáročná rostlina, které se daří téměř všude na světě

Zahrada
Sněženky a bledule: Přinášejí jaro a lákají „květinové“ turisty

Sněženky a bledule: Přinášejí jaro a lákají „květinové“ turisty

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit