Neobyčejná ingredience: Kopřivy v kuchyni chutnají i léčí
Možná vás někoho překvapí, ale kopřiva není jen divoká rostlina vhodná maximálně na čaj. Ve skutečnosti jde o chutnou a výživnou ingredienci plnou vitaminů (hlavně vitaminu C, A a K), železa a minerálů. Sbírejte ji ale vždy s rukavicemi a nejlépe na jaře, kdy jsou lístky nejmladší a nejchutnější. Účinky kopřiv na organismus potvrzuje i lékařka Zilpah Sheikh pro magazín věnující se zdraví WebMD.com. Z mladých kopřiv se dá připravit třeba vynikající kopřivová polévka, která má nejen skvělou chuť, ale navíc podpoří detoxikaci organismu. Pokud máte rádi špenát, určitě vyzkoušejte kopřivovou variantu – kopřivový špenát s česnekem je chuťově velmi podobný, a přitom nutričně bohatší. A když si chcete připravit něco opravdu originálního, zkuste kopřivové pesto. Stačí rozmixovat mladé kopřivy, česnek, oříšky, olivový olej a parmezán. Výsledek vás překvapí svou svěží chutí, která se skvěle hodí třeba k těstovinám nebo na domácí pečivo.