Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

KVÍZ: Jak dobře znáte staročeskou kuchyni? Zapomenuté dobroty našich babiček stojí za oprášení

Vůně skořice, másla a čerstvě upečeného těsta. Recepty našich babiček a prababiček mají neopakovatelné kouzlo, které nás vrací do dob poctivé venkovské kuchyně, kdy se vařilo z jednoduchých, ale poctivých surovin. Staročeské recepty byly nejen syté, ale především chutné a výživné, což bylo důležité hlavně pro hospodáře pracující celý den na poli nebo v hospodářství.

nikola.zatloukalova | 16. 04. 2025

Jídla jako škubánky, cmunda nebo kuba znějí možná mladší generaci cize, ale ještě před několika desítkami let byly běžnou součástí jídelníčku. Tyhle recepty často využívaly běžně dostupné suroviny jako brambory, kroupy, mák nebo houby. A přestože dnes najdete různé jejich varianty i ve vybraných restauracích, nejlepší jsou stejně ty domácí, připravované podle rodinných receptur, které se předávaly z generace na generaci.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Zlatavý křupavý povrch a pod ním vláčná, nadýchaná nádivka. Tradičně patří k ukončení postního období a na sváteční velikonoční stůl. Obliba tohoto jarního jídla se odráží i v množství jeho variant a receptů.
marianne.cz

Proč staročeské recepty stojí za to objevovat?

Staré recepty skrývají nejen chuť, ale i kus naší historie a tradic. Vaření a pečení bylo totiž odjakživa víc než jen příprava jídla – byl to způsob, jak si předávat lásku, péči a často i rodinné příběhy. Naučit se pár starých dobrých receptů znamená nejen obohatit svůj jídelníček, ale také navázat na tradici a možná i objevit úplně nové chutě, které vás příjemně překvapí. Zkuste si představit zimní večer provoněný vůní pečených jablek a skořice, nebo se zahřejte vydatnou polévkou či pokrmem z brambor, který umí zasytit na celý den. Pokud rádi objevujete a ochutnáváte, staročeská kuchyně vám rozhodně má co nabídnout.

Troufnete si na kvíz?

Myslíte si, že znáte staročeské recepty jako svoje boty? Nebo máte jen lehké tušení, co by to mohlo být? Pojďte si s námi otestovat znalosti a zjistit, jak dobře rozumíte tradiční venkovské kuchyni!

Pokračovat

Čtěte také: Kvíz: Otestujte své znalosti české kuchyně. Na čem si pochutnáte, když si dáte kontrabáš, kaldoun nebo pikador?

Česko je plné jedinečných jídel, a ještě jedinečnějších názvů. Každý kraj má své specifické výrazy pro různé typy jídel. Víte, co znamená žahour, pikador nebo kontrabáš? Otestujte své znalosti v našem kvízu.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Tradice
Svatby našich prababiček: Co znamenala modrá mašle a proč se jedlo sedm chodů

Svatby našich prababiček: Co znamenala modrá mašle a proč se jedlo sedm chodů

Tradice
Návrat světla aneb Proč byste měli oslavit jarní rovnodennost

Návrat světla aneb Proč byste měli oslavit jarní rovnodennost

Tradice
Masopustní masky a jejich význam: Proč tančil medvěd a co říkala nevěsta?

Masopustní masky a jejich význam: Proč tančil medvěd a co říkala nevěsta?

Tradice
KVÍZ: Proč je středa Škaredá a čtvrtek Zelený? Vyzkoušejte si, jak dobře znáte české Velikonoce

KVÍZ: Proč je středa Škaredá a čtvrtek Zelený? Vyzkoušejte si, jak dobře znáte české Velikonoce

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit