Ručně vyráběná voňavá přírodní mýdla Libušky Sittové
Víc jak před deseti lety vyměnila Libuška Sittová podpatky za holínky. Dnes nejen místní znají její sladkosti i polévky, ale hlavně s láskou vyráběná přírodní mýdla.
Ty z vás, kteří kolem Dvora Krasíkov nedaleko Konstantinových lázní projedete autem, možná zaujmou ohrady s koňmi, jeleny a kozami. Kdysi tu býval poplužní, tedy panský dvůr, během minulého režimu se z něj stala součást státního statku, což je dodnes znát. Rozhodněte-li se však vstoupit, určitě se zastavte v Amálčině mýdlárně. Kráměk pod bývalým špejcharem ukrývá královsrví Libušky Sittové.
Nový život panského dvora
Ještě zhruba před patnácti lety Libuška pracovala jako produkční a asistentka v Plzni. Její otec – lékař, ale v té době operoval pána, který mu o Dvoře Krasíkov vyprávěl. A protože je nejen lékař, ale také zachránce ruin, pro toto místo se nadchl a rozhodl se ho koupit. Rodina s ním sice nějaký čas nemluvila, ale statek už jim prostě patřil. A pak si Libuška při autonehodě vážně poranila páteř a táta jí, možná schválně, naordinoval hipoterapii s pomocí zdejších koní. V té době se kolem Krasíkova začala formovat parta koňáků, přibývala další zvířata, a tak se Libuška rozhodla tu zůstane a bude pomáhat se znovuoživením dvora. Vždycky ji lákala voňavá práce, jako je ta s bylinkami, a tak se po exkurzi v manufaktuře na ruční mýdla rozhodla do jejich výroby pustit. "Nakonec se všechno seběhlo tak rychle, že jsem na vyřízení povolení k provozu a dalších formalit měla pouhý měsíc. Mýdlárnu pojmenovala podle své přezdívky z vysoké školy a od té doby se jí věnuje na sto procent.
Voňavá práce
K původním několika druhům mýdla přidává pořád další a další – od toho s bambuckým máslem a tangerinkou až po mýdlo s kozím mlékem od zdejších koziček. " Všechna mýdla mám schválená Státním zdravotním ústavem, ale jejich testování je zpoplatněné, takže rozšíření sortimentu je pozvolnější než bych si sama představovala," říká mýdlařka. A jak se takové mýdlo vyrábí? Rozhodně k tomu není třeba spoustu surovin. Stačí louh, kvalitní oleje a bylinky. Všechny přísady je jen potřeba pečlivě zvážit a odměřit a také správně postupovat. – tak, aby mýdlo netuhlo ani moc rychle, ale tak akorát a všechny suroviny se spojily tak jak mají. I když Libuška vypadá jako křehká žena, kromě mýdlárny na Krasíkově provozuje ještě bistro, penzion a pořádá různé kulturní akce. V plánu má také osázet a obhospodařovat vlastní bylinkové pole. Bistro je v provozu od jara do podzimu hlavně o víkendech, o letních prázdninách se tu můžete na něco dobrého stavit denně. Krámek s Libuščinými mýdly je otevřený denně.
Atmosféru v Amálčině mýdlárně dotváří zachráněné kousky nábytku i doplňků. Jestli se sem vypravíte, nenechte si ujít vitrínu, která stojí hned za vchodovými dveřmi. Krom bylinek skrývá neustále se rozrůstající sbírku mýdel z celého světa.