Včelařův rok
O včelín se stará celý rok. V zimě se vyrábějí nové rámky a včelstva se zbytečně neruší. Na jaře je třeba provést údržbu a úklid úlů, zkontrolovat stav včelstva. „Letos hodně včelstev zničila varroáza, roztoč podobný klíštěti. Část svých včel jsem proto prodal ostatním včelařům, kteří o svá včelstva přišli,“ říká Josef Němec.
„Včelí matky přestávají klást v listopadu a začínají hned po novém roce. Včely, které se narodí v srpnu, dožijí až do dubna, ty květnové žijí pouze dva měsíce, pak zemřou vyčerpáním. Pyl a nektar sbírají včely co nejblíže úlu, při jeho nedostatku jsou však schopny doletět i pět kilometrů daleko. Chuť a barva medu záležejí na původu pylu a sezoně, na tom, které kultury včely zrovna medují. Od dubna do června opylovávají včely kvetoucí pole a stromy, přes léto se soustředí na květiny na loukách a od konce srpna sbírají pyl z lesa. Je-li v medu jasný původ pylu, může být tak označen, například akátový, řepkový, luční Kvete-li v oblasti hodně rostlin, značí se: světlý, luční, květový či lesní a tmavý medovicový – pouze z lesních kultur. Čistý a přírodní med po pár týdnech zkrystalizuje, tmavý později než světlý. Vazkou konzistenci si udrží med pastovaný, tedy speciálně upravený ihned po vytočení,“ vysvětluje Josef Němec.