Džem z višní od sympatické ženy, jejíž marmelády chutnají i britské královně
Když dala Jozefína Růžičková vale korporátu a přestěhovala se z Prahy za manželem do jižních Čech, přemýšlela, čím se tu bude zabývat. V její rodině se odjakživa zavařovalo, takže se rozhodla, že zkusí zúročit rodinné zkušenosti a začala se věnovat výrobě domácích džemů. Pro jejich přípravu totiž stačí mít jen kvalitní ovoce, cukr a případně trochu přírodního pektinu.
"Všechno ostatní je už jen otázka citu a mlsného jazýčku," říká Jozefína. Na rodném Slovensku se zavařovaly především meruňky a jahody. Ona se však chtěla naučit vyrábět i džemy z citrusů, jichž je sama velkou milovnicí. O tom, že se to naučila věru dobře svědčí ta nejvyšší ocenění z britské soutěže v tomto oboru a fakt, že její džemy jsou v nabídce prestižního obchodního fomu Fortnum & Mason, ve kterém nakupuje dokonce britská královská rodina. Kromě svých špičkových citrusových džemů ale Jozefína samozřejmě zpracovává na báječné lahůdky také ovoce zdejší. Momentálně třeba višně ze sadů v nedalekých Hoříkovicích poblíž Lhenic.
Jozefína Růžičková, marmeládová královna z Prachatic.
Lahodná tradice
"U nás doma se zavařovalo ve velkém, takže stačilo jen rozvzpomenout si na dobu, kdy na sporáku bublaly džemy ze sezonního ovoce vlastně po celé léto," říká, a protože je žena činu, rovnou dodává několik užitečných rad pro ty, kteří by si rádi letos domácí džem chtěli zkusit vyrobit. "Pokud máte možnost, vybírejte na džem odrůdy višní, které jsou velké, tmavé a měkké. Ty tvrdší jsou lepší na kompot. Omyté višně nejdřív poctivě vypeckujte. Je to sice náročné, ale po rozvaření už je nebudete muset pasírovat. Jestli ale u džemu chcete docílit příjemnou mandlovou chuť, část višní uvařte do přidání pektinu i s peckami nebo pecky v sítku na čaj povařte s těmi vypeckovanými."
Na přípravu Jozefínina višňového džemu budete potřebovat:
- 1kg vypeckovaných višní
- šťávu z půlky citronu
- 350g krupicvého cukru
- 8g citrusového pektinu
Omyté višně vypeckujte, vložte do nízkého kastrolu a zakápněte citronovou šťávou. Za občasného míchání vařte, až je ovoce měkké. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání vsypte k ovoci. Povařte pár minut a pak přidejte zbylý cukr. Společně ještě vše povařte podle toho jak hustý či řídký džem chcete mít. Horkým džemem plňte vypařené, suché sklenice, uzavřete a buď ještě zavařte v zavařovacím hrnci nebo jen uložte v chladu a temnu.
Lahodně zpracovaná úroda.
Zpracování vlastního ovoce je podle Jozefíny ten nejlepší způsob, jak jej uchovat a připomenout si jeho báječnou chuť v každém ročním období.
Zdroj: Venkova styl