Přejít k hlavnímu obsahu
Řemesla

Džem z višní od sympatické ženy, jejíž marmelády chutnají i britské královně

Když dala Jozefína Růžičková vale korporátu a přestěhovala se z Prahy za manželem do jižních Čech, přemýšlela, čím se tu bude zabývat. V její rodině se odjakživa zavařovalo, takže se rozhodla, že zkusí zúročit rodinné zkušenosti a začala se věnovat výrobě domácích džemů. Pro jejich přípravu totiž stačí mít jen kvalitní ovoce, cukr a případně trochu přírodního pektinu.

Eva Všetíčková | 18. 06. 2022

"Všechno ostatní je už jen otázka citu a mlsného jazýčku," říká Jozefína. Na rodném Slovensku se zavařovaly především meruňky a jahody. Ona se však chtěla naučit vyrábět i džemy z citrusů, jichž je sama velkou milovnicí. O tom, že se to naučila věru dobře svědčí ta nejvyšší ocenění z britské soutěže v tomto oboru a fakt, že její džemy jsou v nabídce prestižního obchodního fomu Fortnum & Mason, ve kterém nakupuje dokonce britská královská rodina. Kromě svých špičkových citrusových džemů ale Jozefína samozřejmě zpracovává na báječné lahůdky také ovoce zdejší. Momentálně třeba višně ze sadů v nedalekých Hoříkovicích poblíž Lhenic.  

Info ikona
Jozefína Růžičková, marmeládová královna z Prachatic

Jozefína Růžičková, marmeládová královna z Prachatic.

Galerie: Jozefína a její višňový džem

Lahodná tradice

"U nás doma se zavařovalo ve velkém, takže stačilo jen rozvzpomenout si na dobu, kdy na sporáku bublaly džemy ze sezonního ovoce vlastně po celé léto," říká, a protože je žena činu, rovnou dodává několik užitečných rad pro ty, kteří by si rádi letos domácí džem chtěli zkusit vyrobit. "Pokud máte možnost, vybírejte na džem odrůdy višní, které jsou velké, tmavé a měkké. Ty tvrdší jsou lepší na kompot. Omyté višně nejdřív poctivě vypeckujte. Je to sice náročné, ale po rozvaření už je nebudete muset pasírovat. Jestli ale u džemu chcete docílit příjemnou mandlovou chuť, část višní uvařte do přidání pektinu i s peckami nebo pecky v sítku na čaj povařte s těmi vypeckovanými."

 

Info ikona
Příprava domácího višňového džemu

Na přípravu Jozefínina višňového džemu budete potřebovat:

  • 1kg vypeckovaných višní
  • šťávu z půlky citronu
  • 350g krupicvého cukru
  • 8g citrusového pektinu

Omyté višně vypeckujte, vložte do nízkého kastrolu a zakápněte citronovou šťávou. Za občasného míchání vařte, až je ovoce měkké. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání vsypte k ovoci. Povařte pár minut a pak přidejte zbylý cukr. Společně ještě vše povařte podle toho jak hustý či řídký džem chcete mít. Horkým džemem plňte vypařené, suché sklenice, uzavřete a buď ještě zavařte v zavařovacím hrnci nebo jen uložte v chladu a temnu.

 

Info ikona
Lahodně zpracovaná úroda

Lahodně zpracovaná úroda.

Zpracování vlastního ovoce je podle Jozefíny ten nejlepší způsob, jak jej uchovat a připomenout si jeho báječnou chuť v každém ročním období.

Zdroj: Venkova styl

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Řemesla
Dva nejlepší kamarádi vyrábějí precizní umělecká dřevěná pera: Inspirací se jim stala čínská mytologie

Dva nejlepší kamarádi vyrábějí precizní umělecká dřevěná pera: Inspirací se jim stala čínská mytologie

Řemesla
Kvíz: Tradiční mlynářské řemeslo. Co všechno o něm víte?

Kvíz: Tradiční mlynářské řemeslo. Co všechno o něm víte?

Řemesla
Dnešní zaměstnanecká ubytovna dříve zvaná Šalanda: Zapomenutá noclehárna pro pivovarské dělníky a tovaryše

Dnešní zaměstnanecká ubytovna dříve zvaná Šalanda: Zapomenutá noclehárna pro pivovarské dělníky a tovaryše

Řemesla
Po čtyřicítce našel svou vášeň ke sklářskému řemeslu: Rodák z Ria oživuje českou tradici

Po čtyřicítce našel svou vášeň ke sklářskému řemeslu: Rodák z Ria oživuje českou tradici

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit