TEXT: MICHAELA ŠMERGLOVÁ
Martin na bílém koni 2022 je už pryč, ale mezi vinaři odstartoval tradiční zvyk – přelíznutí sudu. „Ve sklepě u vinařa se sejdú tři čtyři jiní, ochutnávajú a hodnotijú jeho letošní vína. Dojde aj na ty, co zrajú v sudě delší čas,“ prozrazuje Zdenek Polach. Na tohoto malovinaře z Velkých Bílovic přišla hodina pravdy dnes. Od pondělního podvečera bude do kuropění pod palbou odborné kritiky. Dvou vinařů-pěstitelů i výrobců. Přelíznutí sudu trvá do počátku jara, do lahvování vín z předchozího roku.
Připrav sa, vinařu!
Na stole degustační místnosti v Rodinném vinařství Polach stojí dvanáct lahví. Ukázka letošní snahy „pana domácího“. V tmavých sedmičkách je Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Solaris, Muškát žlutý, Stará vinice... Před pár hodinami je přivezl sám vinař. Plnil je z nerezových tanků, které má doma vedle lisu. Červené i bílé z těch dubových, stojících tady ve sklepě, přijde na řadu později. „Sme tu,“ hlásí hostiteli o šesté u dveří sklepa Před předníma č.p. 380 Petr Osička s manželkou Dášou a Milan Bauman s Lenkou. Velkobílovičtí „páni vinic“. Na přelíznutí vše uchystáno, Zdenek coby vinař mající úctu k tradici i půdě zve kolegy dál. Ač přátelé, počítá, že se v názorech na jeho víno mohou lišit. V tom spočívá princip té tradice. „Já mu nepřišel vína haňat, ale říct, jak mi chutnajú, co si o nich myslím, jak sa podla mňa vyvinú,“ míní Milan Bauman s tím, že tento akt je mezi vinaři považován za vstřícné gesto.