Mazanec a ti druzí II
Pokračování článku o těch nejlepších, generacemi prověřených receptech na velikonoční lahůdky.
Kopřivová nádivka
PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 30–45 MINUT
(viz úvodní foto)
Ingredience
- 10 starých rohlíků nebo veka
- 6 vajec
- 400 g vařeného uzeného masa
- 100 g anglické slaniny
- 50 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
- sůl na dochucení
- špetka muškátového oříšku
- 4 hrsti sekaných kopřiv
- hrst loupaných mandlí
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, kopřivami, solí a muškátovým oříškem.
- Povařte uzené a spolu s anglickou slaninou nakrájejte na kostičky. Přidejte k ostatním surovinám a zvlhčete vývarem z uzeného.
- V jiné míse ušlehejte bílky dotuha a sníh lehce vmíchejte do směsi.
- Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte mandlemi, nakrájenými na nudličky.
- Pečte tak dlouho, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.
Něco navíc
Čerstvé kopřivy mohou být v nádivce ještě ve větším množství, nic tím nezkazíte. Dodají vám sílu a vzácné vitaminy. Pokud se příchod jara opozdí a o Velikonocích ještě kopřivy neporostou, můžete je nahradit listovým špenátem.
Beránek
PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 35 MINUT
(viz foto 1)
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
- 2 vejce navíc
- 250 g krupicového cukru
- pravou vanilku nebo sáček vanilkového cukru
- šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- máslo na vymazání formy
- 2 rozinky
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse ušlehejte do pěny dvě celá vejce a 5 žloutků s cukrem. Přidejte citronovou šťávu, kůru a mouku.
- V jiné nádobě ušlehejte z bílků pevný sníh a lehce vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do formy, přiklopte a dejte péci. Jestli je beránek upečený, zjistíte vpichem špejle. Pokud na ní neulpívá těsto, může ven z trouby.
- Beránka nechte ve formě úplně vychladnout, nikdy s ním nemanipulujte za tepla – pravděpodobně by mu upadla hlava. Vychladlého beránka posaďte na talíř, poprašte cukrem, v místech očí udělejte dva důlky a vložte do nich rozinky, kolem krku mu uvažte mašli.
Něco navíc
Tento recept je pro objem formy 2 l. Z hladké mouky bude beránek jemnější, z polohrubé pevnější. Když ho polijete čokoládou nebo ozdobíte pusinkami z ušlehaných bílků s cukrem, vydrží déle vláčný.
Boží milosti
PŘÍPRAVA 30 MINUT
+ DOBA NA SMAŽENÍ
(viz foto 2)
Ingredience
- 270 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 5 žloutků
- 200 ml smetany
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na 4 díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo.
- Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátů těsta pak nožem vykrájejte čtverce nebo obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy.
- Ve vyšší pánvi rozpalte olej (měl by dosahovat do výšky asi 3–4 cm), vkládejte čtverečky těsta a smažte.
- Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.
Něco navíc
Krajové recepty na boží milosti se trochu liší – můžete do nich přidat místo rumu bílé víno nebo pivo, ovonět je špetkou skořice. Nejlepší boží milosti prý byly smažené na vepřovém sádle nebo v hovězím loji. Všechny se však nakonec musejí z tuku vyndat, položit na ubrousek, který z nich tuk odsaje, a pak je třeba je obalit v moučkovém cukru. Nejlepší jsou čerstvé a ještě horké!