Kouzelná zlatá cibule II
Cibuloviny jsou nejzdravější zelenina díky unikátní kombinaci vitaminů (zejména C) a sloučenin síry, které působí jako přírodní antibiotikum (a zároveň nás nutí k pláči).
Jablečno-cibulová příloha
PŘÍPRAVA 25 MINUT POČET PORCÍ 4 (viz úvodní foto)
400 g podzimních červených jablek • 500 g velkých bílých cibulí • 50 g rozinek • 125 ml suchého portského vína • 2 lžíce slunečnicového oleje • 2 lžíce olivového oleje • hrst čerstvých šalvějových listů • sůl
- Jablka omyjte, rozpulte a vykrájejte jádřince. Neloupejte je, ve slupce je nejvíce vitaminů a chuti. Poloviny jablek nakrájejte na zhruba 3 mm silné proužky. Z cibulí opatrně sloupněte vnější slupku a nakrájejte je na kolečka.
- Do hlubší pánve vlijte slunečnicový olej, a jakmile začne tvořit bublinky, vsypte cibuli a jablka a krátce na středním plameni opékejte. Přisypte rozinky, přilijte portské víno a poduste. Dochuťte solí.
- Lístky šalvěje omyjte, osušte papírovou utěrkou a opečte v pánvi na olivovém oleji dokřupava, avšak nikoli dohněda.
- Cibulovojablečnou směs vlijte do misky či omáčníku a posypte šalvějovými listy.
Cibulovojablečné čatní nejlépe chutná s vepřovou, husí či kachní pečení a bramborovými knedlíky či novými bramborami s máslem a solí. Vynikne i na křupavém bramboráku s menší dávkou česneku.
Zabalený poklad
„Pravda je jako cibule. Kdo z ní chce strhnout slupky, nejednou zapláče,“ říká přísloví. Suché slupky chrání v několika vrstvách pevně semknuté šťavnaté masité listy, které nás dovádějí k slzám. Vyhnout se jim zcela nelze, zvláště u nejrozšířenější ostré kuchyňské cibule. Syrová chutná velmi štiplavě a zanechává nelibý odér, ale slaným pokrmům dodává neodolatelný šmrnc – tu sladkost, tu pikantnost, jindy vyváženou chuť nebo lahodnou vůni, stačí si vybrat tu správnou odrůdu.
Cibuloviny jsou nejzdravější zelenina díky unikátní kombinaci vitaminů (zejména C) a sloučenin síry, které působí jako přírodní antibiotikum (a zároveň nás nutí k pláči). Cibule funguje protizánětlivě i preventivně proti nachlazení, posiluje imunitní systém a podporuje prokrvování tkání, syrová i tepelně upravená.
Neplačte!
Při krájení se z cibule uvolňují siřičité enzymy, které dráždí oči k pláči. Zmírnit to můžete uložením cibule na krátkou dobu do lednice. Vždy ji krájejte ostrým nožem, který ji nerozmačká. Cibuli rychle zpracujte, na vzduchu hořkne. Syrové cibulové kroužky ochutí salát a dodají v zimě potřebné vitaminy, zejména zimní cibulka. (viz foto 1)
Zimní zelenina
Celer, pórek, cibule a mrkev si spolu rozumějí na záhoně i v suchém větraném chladném sklepě a v silné polévce nebo v salátu. (viz foto 2)
Cibulová polévka
PŘÍPRAVA 40 MINUT POČET PORCÍ 4
600 g cibule • 60 g másla • 1 lžíce rostlinného oleje • 150 ml suchého bílého vína • 1 l hovězího vývaru • 2 bobkové listy • ½ lžičky citronové kůry • 1 stroužek česneku • ½ lžičky majoránky a kajenského pepře • 2 louhované preclíky nebo rohlíky • sůl • 1 lžíce nasekané petrželky
- Cibule oloupejte a celé přes listy nakrájejte na tenké kroužky. V hrnci rozehřejte 20 g másla s rostlinným olejem, vsypte cibulové kroužky a za stálého míchání na středním plameni 10 minut duste. Zalijte vínem, a až se vypaří, vlijte vývar.
- Vsypte bobkový list, citronovou kůru a oloupaný nahrubo nakrájený česnek a nechte 10 minut povařit. Dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Česnek a bobkové listy vylovte.
- Pečivo nakrájejte na tenké plátky, osmahněte na másle dozlatova a podávejte.
Náš tip: Dušením cibule zesládne a zezlátne, polévce předá jemnou chuť a tmavou barvu. Čím déle ji dusíte, tím bude jemnější a voňavější.