Kouzelná zlatá cibule
„Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno,“ začíná většina receptů. Dodává jídlu pikantní chuť, ale její použití v kuchyni je mnohem širší. Využijte čas, kdy dozrála do šťavnatosti a štiplavé chuti, a věnujte jí sólové představení!
Profi krájení
- Rozpulte Oloupanou cibuli překrojte napůl směrem od kořínků ke špičce. Profi kuchaři nechávají u kořínků slupku, aby jim cibule neklouzala. Za slupku a kořínky ji snáze udržíte v ruce, ale máte větší odpad. (foto 1)
- Podélně nařežte Každou polovinu cibule položte řeznou stranou na prkýnko a rozřízněte ji několikrát podélně, svrchu dolů. U kořínků můžete nechat pár milimetrů v celku, cibule se vám nebude při krájení rozpadat. Odstup provedených řezů určuje velikost kostiček. (foto 2)
- Příčně překrojte Poloviny cibule jednou nebo dvakrát příčně přes řezy překrojte na stejně široké plátky. (foto 3)
- Nakrájejte kostičky Vertikálním rychlým řezem nakrájejte cibuli shora dolů. Od nože odpadnou stejně velké kostičky. Základem je pevný stisk dlaně a prstů na cibuli a ostrý velký nůž – tupým jen rozhodíte její plátky. Prsty nekrčte křečovitě nad krajem cibule, ale pevně ji přidržte. (foto 4)
Cibulový koláč
PŘÍPRAVA 40 MINUT + 45 MINUT PEČENÍ, POČET PORCÍ 8 (viz foto 7)
Těsto: 200 g hladké mouky • 100 g chladného másla • 1 žloutek • sůl
Náplň: 2 lžíce olivového oleje • 6 cibulí • 2 pórky • 250 g prorostlé slaniny • 4 vejce • 200 ml smetany (12%) • 200 ml mléka • 75 g tvrdého sýra (gruyère, ementál) • pepř • ½ lžičky muškátového oříšku
- Mouku rychle zpracujte s máslem, solí, žloutkem a 3–5 lžícemi studené vody v pevné těsto a uložte na 30 minut do chladničky.
- Cibule a pórky oloupejte a nakrájejte na tenké kroužky. Slaninu pokrájejte na kostičky a zpěňte v oleji, po minutě přihoďte pórek a cibuli, opékejte na středním plameni zhruba 5 minut.
- Formu vymažte máslem. Vyválejte těsto a vložte ho do formy tak, aby vytvořilo zvednutý okraj. Pokryjte ho cibulovou směsí. V misce smíchejte mléko, smetanu, vejce, nastrouhaný sýr a koření a nalijte do formy na cibulovou směs.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
Náš tip: Cibulový koláč pochází z Alsaska a nejlépe se k němu hodí mladé víno (klidně i burčák) a šťavnaté ryzlinky.
Plněné cibule
PŘÍPRAVA 50 MINUT + 15 MINUT PEČENÍ POČET PORCÍ 4 (viz foto 8)
Korpus: 4 velké bílé cibule • 4 plátky slaniny • sůl • provázek (asi 1 m)
Náplň: 500 g mletého hovězího masa • 1 konzerva loupaných rajčat (420 g) • 1 lžíce rajčatového protlaku • 1 lžička mletého tymiánu, oregana a pepře • 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra (pecorino, horský kozí) • 1 malá cibule • 1 stroužek česneku • 3 lžíce olivového oleje
- Velké bílé cibule oloupejte, vložte do hrnce se dvěma centimetry mírně osolené vody a 15 minut duste. Vyjměte je, svrchu odkrojte 1 cm a pomocí lžíce vydlabejte, ale neporušte slupku. Dužinu vložte do misky na další použití. Každou cibuli obtočte plátkem slaniny a zajistěte provázkem.
- Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na 2 lžících oleje. Přilijte olej, přisypte maso a opékejte dohněda. Rajčata v konzervě slijte (šťávu ponechte na později), pokrájejte nahrubo a přidejte k masu s rajčatovým protlakem a bylinkami. Nechte 30 minut vařit na mírném ohni, osolte a opepřete. Masovou směsí naplňte cibule.
- Dužinu z cibulí promíchejte s rajčatovou šťávou z konzervy a nalijte do pekáče. Vložte do něj plněné cibule a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte zhruba 15 minut a podávejte ozdobené snítkami čerstvého tymiánu, rozmarýnu a šalvěje. Plněné cibule můžete podávat s čerstvým chlebem nebo rýží.
Dušením získá cibule jemnou chuť s nasládlými tóny, smažením se naopak zvýrazní její pikantnost a ostrost. Velké bílé cibule povařením změknou, pečením zesládnou a harmonicky doprovázejí výraznou masovou směs.