Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Velikonoční dobroty našich babiček: Proč byste je měli vyzkoušet i vy?

Luštěniny jsou zdravé. To si uvědomovali už naši předci, kteří z nich vařili pokrmy, mezi něž patří pučálka a prkvoch. Že vám to nic neříká? Tak s námi pojďte tyto recepty poznat, možná se stanou hitem vaší kuchyně.

Jana Bitalová | 13. 03. 2024

Pučálka a prkvoch zní skoro jako jazykolamy nebo veselá slova z dětské říkanky. V obou případech jde ovšem o staročeské pokrmy, v nichž mají důležitou roli luštěniny, konkrétně hlavně hrách. Připravovaly se během Velikonoc, ale recepty rozhodně stojí za uložení a opakování i mimo toto období. Hrách totiž obsahuje bílkoviny, vlákninu, provitamin karoten, mastné kyseliny a minerální látky.

Pučálka

Postní jídlo pučálka se připravuje z naklíčeného hrachu. Vařila se například na první postní neděli, tzv. Černou.

Sušený celý hrách se slupkou, který nejprve přeberte, aby mezi ním nebyly žádné nečistoty, jako jsou odloupnuté slupky, omyjte a namočte na 24 hodin do vody (v poměru 1:2, tedy jeden díl hrachu na dva díly vody). Při výběru nádoby k namočení nezapomeňte, že hrách zvětší svůj objem, a to až pětinásobně. Nabobtnávat ho nechte v kuchyni, tedy při pokojové teplotě, jen by na nádobu nemělo svítit slunce.

Po jednom dni slijte zbylou vodu, propláchněte hrách na sítku a dejte do průhledné nádoby. Použít můžete třeba zavařovací sklenici, přičemž do víčka udělejte otvory. Postačí ale i potravinářská fólie nebo igelitový sáček s malými dírkami. Během následujících tří až čtyř dnů ráno a večer hrách propláchněte s pomocí sítka. 

Na smažení hrachu můžete dát do pánve kousek sádla, másla nebo trochu rostlinného oleje. Naši předci ho ale často připravovali bez použití tuku, čemuž se nemůžeme divit, když jde o postní pokrm. Zhruba pět minut hrách zprudka smažte, zatímco ho občas promícháte. Až bude měkký, přesto trochu křupavý, máte hotovo.

Pučálku lze připravovat naslano i nasladko. První variantu kromě soli doladíte třeba ještě chilli, tymiánem nebo pepřem. Druhou zase například medem.

Prkvoch

Na prkvoch je potřeba víc ingrediencí, a to:

  • misku uvařených brambor,
  • misku hrachu, který nejdřív přes noc namočíte a pak uvaříte,
  • misku uvařených krup,
  • najemno nakrájenou cibuli,
  • sůl, pepř a majoránku na dochucení,
  • hrst rukoly,
  • dle chuti ocet,
  • lžíci rozpuštěného sádla.

Stačí všechny ingredience smíchat v jedné nádobě a pokrm je připravený k servírování.

Mohlo by se vám líbit

Velikonoce: Svatý týden den po dni v křesťanských i lidových tradicích

Do Velikonoc zbývá už jen půl měsíce, je nejvyšší čas začít přemýšlet nad výzdobou domova, rozvrhnout si, co budeme o svátcích jara vařit a péct, nakoupit pro malé i velké koledníky. Třeba se vám jako inspirace bude hodit připomenutí toho, co by se tradičně mělo dělat či jíst v týdnu těsně před velikonočními svátky. Dozvíte se také, kdy budou mít děti prázdniny a kdy zůstanou obchody zavřené.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit