Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Upečte si sladký dezert jako symbol rodinného setkání: Tradiční koláč italské babičky

Každá babička má svůj jedinečný recept na koláč, ale tentokrát název prozrazuje (La Torta della Nonna), že inspirace pochází od italské babičky, která stejně jako ta česká, přenesla do tohoto koláče bohatou rodinnou tradici.

Jana Szkrobiszová | 21. 09. 2024

Také si vzpomínáte, že vaše babička pekla buchty a další staročeské dobroty? Věřte, že podobně je tomu i v jiných evropských zemích, jako například v Itálii. I zde jsou babičky často považovány za strážkyně rodinných receptů a tradic. Skrze vaření a pečení nepředávají jen kulinářské dovednosti, ale také vzpomínky, péči a lásku. Pečení koláče, zvláště La Torta della Nonna (Koláč babičky), není jen o sladkém požitku z tohoto dezertu, ale celý proces symbolizuje letité dědictví. Recept pochází z Toskánska a je symbolem rodinných setkání, kdy babičky (nonny) s péčí připravují pohoštění pro své blízké. Jedná se o krémový dezert s jemným mandlovým nebo piniovým nádechem, zdobený cukrovou krustou. Tento koláč vyjadřuje jednoduchost, ale i bohatství italské kuchyně, kde se dává přednost kvalitním ingrediencím a lásce k jídlu, které je často centrem rodinného života.

Mohlo by se vám líbit

Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali

Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
marianne.cz

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • Kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
  • 150 g másla (vychlazeného a nakrájeného na malé kousky) + na vymazání formy
  • 1 vejce (+ případně 1 žloutek navíc)
  • Polohrubá pšeničná mouka (na vysypání formy)

Na náplň:

  • 650 ml plnotučného mléka
  • Kůra z 1 citronu (ve silnějších proužcích)
  • 1 vanilkový lusk (vyškrábnutá semínka)
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 65 g pšeničné hladké mouky (lze nahradit kukuřičným škrobem)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 špetka soli
  • 15 g másla

Na dokončení:

  • 1 vejce (rozšlehané)
  • 60 g piniových oříšků (namočených do studené vody)
  • Moučkový cukr (na posypání)
Mohlo by se vám líbit

Recept na žemlovku: Na téhle by si pochutnaly i naše babičky

O žemlovce psala už Magdalena Dobromila Rettigová a mnohým z nás její vůně připomene dětství, kdy nám tuhle sladkou dobrotu pekla babička. Vyzkoušejte ji taky. Uvidíte, že vám v kuchyni zavoní sladká nostalgie.
marianne.cz

Jak na to?

Připravte těsto tak, že mouku prosejete na vál, uprostřed vytvořte důlek, do něj nasypete cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a přidáte studené máslo. Prsty rychle zpracujte do drobivé hmoty. Vejce rozšleháme vidličkou, přilijte k drobence a vypracujte homogenní těsto, případně přidejte žloutek. Těsto zformujte do koule, zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice. Mezitím připravte náplň: mléko zahřejte s citronovou kůrou a vanilkovým luskem k varu. Žloutky, vejce, mouku, cukr a sůl rozšlehejte a směs postupně zalijte horkým mlékem. Poté směs vraťte na plotnu a míchejte, dokud nezhoustne, pak vmíchejte máslo, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C a formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rozdělte na dvě části, větší rozválejte, přeneste do formy a dno propíchejte vidličkou.Na těsto nalijte krém, přikryjte druhou rozválenou částí těsta, okraje spojte, povrch potřete vejcem a posypte piniovými oříšky. Pečte 45–50 minut do zlatova, a pokud koláč rychle tmavne, zakryjte ho alobalem. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit