Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali
Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
marianne.cz
Každá babička má svůj jedinečný recept na koláč, ale tentokrát název prozrazuje (La Torta della Nonna), že inspirace pochází od italské babičky, která stejně jako ta česká, přenesla do tohoto koláče bohatou rodinnou tradici.
Také si vzpomínáte, že vaše babička pekla buchty a další staročeské dobroty? Věřte, že podobně je tomu i v jiných evropských zemích, jako například v Itálii. I zde jsou babičky často považovány za strážkyně rodinných receptů a tradic. Skrze vaření a pečení nepředávají jen kulinářské dovednosti, ale také vzpomínky, péči a lásku. Pečení koláče, zvláště La Torta della Nonna (Koláč babičky), není jen o sladkém požitku z tohoto dezertu, ale celý proces symbolizuje letité dědictví. Recept pochází z Toskánska a je symbolem rodinných setkání, kdy babičky (nonny) s péčí připravují pohoštění pro své blízké. Jedná se o krémový dezert s jemným mandlovým nebo piniovým nádechem, zdobený cukrovou krustou. Tento koláč vyjadřuje jednoduchost, ale i bohatství italské kuchyně, kde se dává přednost kvalitním ingrediencím a lásce k jídlu, které je často centrem rodinného života.
Na těsto:
Na náplň:
Na dokončení:
Připravte těsto tak, že mouku prosejete na vál, uprostřed vytvořte důlek, do něj nasypete cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a přidáte studené máslo. Prsty rychle zpracujte do drobivé hmoty. Vejce rozšleháme vidličkou, přilijte k drobence a vypracujte homogenní těsto, případně přidejte žloutek. Těsto zformujte do koule, zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice. Mezitím připravte náplň: mléko zahřejte s citronovou kůrou a vanilkovým luskem k varu. Žloutky, vejce, mouku, cukr a sůl rozšlehejte a směs postupně zalijte horkým mlékem. Poté směs vraťte na plotnu a míchejte, dokud nezhoustne, pak vmíchejte máslo, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C a formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rozdělte na dvě části, větší rozválejte, přeneste do formy a dno propíchejte vidličkou.Na těsto nalijte krém, přikryjte druhou rozválenou částí těsta, okraje spojte, povrch potřete vejcem a posypte piniovými oříšky. Pečte 45–50 minut do zlatova, a pokud koláč rychle tmavne, zakryjte ho alobalem. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.