Proč by nemělo chybět v žádné kuchyni
Oregano má pikantní chuť a zdravá středomořská kuchyně ho s oblibou kombinuje s olivovým olejem a citronem. Hodí se téměř ke všem jídlům - k polévkám, bramborám, omeletám, masu, rybám, fazolím, těstovinám, zelenině, pokrmům obsahujícím rajčata, na pizzy i různé druhy chleba. Dobře ladí k bazalce i dalším bylinkám. Několik z osvědčených kořenících směsí jsou: oregano, šalvěj a petržel (na kuřecí maso), oregano, bazalka a tymián (na ryby, kuře, rýži, těstoviny), oregano, bazalka, fenykl, kopr a cibule (na ryby a drůbež). Na častou úvahu, jestli je lepší oregano čerstvé nebo sušené, odpovídá řecký pěstitel aromatických rostlin Kostas Frankiadakis: „Sušené bylinky jsou koncentrovanější a silnější, a tak dodají pokrmům výraznější chuť. Takzvané kuchařovo pravidlo říká, že pokud musíte nahradit sušené bylinky nebo koření čerstvými, ztrojnásobte množství. Pokud tedy váš recept vyžaduje lžičku sušeného oregana, čerstvého byste měli dát jednu polévkovou lžíci. Na druhou stranu sušené oregano bude o některé živiny chudší, například vitamin A ničí působení světla a vitamin C teplo.“