Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recept na žemlovku: Na téhle by si pochutnaly i naše babičky

O žemlovce psala už Magdalena Dobromila Rettigová a mnohým z nás její vůně připomene dětství, kdy nám tuhle sladkou dobrotu pekla babička. Vyzkoušejte ji taky. Uvidíte, že vám v kuchyni zavoní sladká nostalgie.

Jana Bitalová | 21. 07. 2024

Úplnou klasikou je žemlovka s jablky a pečivem namočeným do vajec a mléka, přičemž v mnohých rodinách jistě najdete ještě nějaké ozvláštnění, třeba skořici, ořechy, rozinky, tvaroh, sníh z vaječných bílků nebo použití smetany místo mléka.

V tomto případě si však jde fantazii popustit ještě daleko víc. Lze totiž přidat různé druhy ovoce, jako jsou jahody, maliny, hrušky, kompotované ovoce a další. Výhodou je také skutečnost, že pro přípravu můžete použít pečivo, které už není právě čerstvé, a tak předejdete jeho vyhození. 

Žemlovce, které se říká také memlovka, memla a zemlbába, bohužel pověst zkazily školní a závodní jídelny, jaké u nás dříve fungovaly. Tento kdysi oblíbený pokrm v jejich podání utrpěl a řada lidí na něj zanevřela. Je na čase mu vrátit dobrou reputaci.

Mohlo by se vám líbit

Nejjednodušší borůvkový koláč vás nadchne snadnou přípravou i chutí

Borůvkové koláče jsou oblíbenou klasikou, která chutná malým i velkým strávníkům. Upečte ho proto a pochutnejte si s rodinou a přáteli.
marianne.cz

Žemlovka tzv. přes noc

Tento recept je ideální pro přípravu chutné snídaně, ke které je žemlovka také skvělou volbou.

Co budete potřebovat?

  • 125 g másla 
  • 200 g třtinového cukru
  • ½ balení toustového chleba (můžete použít také zbytky mazance nebo vánočky)
  • 5 vajíček
  • 360 g smetany na vaření 
  • lžičku vanilkového extraktu
  • polévkovou lžíci pomerančového likéru (např. Gran Marnier, Cointreau)
  • špetku soli
  • hrst plátků mandlí
  • moučkový cukr na poprášení

Jak na to?

V kastrůlku na středním stupni rozehřejte máslo, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sladké máslo nalijte do pekáče o rozměru 20x30 cm a rovnoměrně v něm rozložte toastový chléb. V misce vyšlehejte vejce, smetanu, vanilkový extrakt, pomerančový likér a špetku soli. Touto směsí rovnoměrně polijte chléb v pekáči a posypte mandlemi. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice na noc. Ráno předehřejte troubu na 175 °C a pečte 35–40 minut, dokud nezezlátne. Před podáváním ji posypte moučkovým cukrem.

Čtěte také: Kefírové lívance s jahodami

Jahody zapečené v lívancích nadýchaných jako peřinka? Ne, to není sladký sen, ale dokonalá snídaně, kterou si můžete dopřát za pár chvil. Těsto na kefírové lívance nemusí kynout, naopak, lepší je začít opékat ihned po domíchání. Kulaté lívance získáte z lívanečníku, který podrží tvar a nedovolí těstu rozlít se mimo vymezené mantinely. Pokud jej nemáte, dejte přednost pánvi s těžkým dnem.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Domácí svíčky ze sójového vosku: Krásné, voňavé a zdravější než z obchodu

Domácí svíčky ze sójového vosku: Krásné, voňavé a zdravější než z obchodu

Dobrý nápad
Velikonoční dekorace ze skořápek: Vykouzlete krásu z toho, co byste jinak vyhodili

Velikonoční dekorace ze skořápek: Vykouzlete krásu z toho, co byste jinak vyhodili

Dobrý nápad
Velikonoční věnec na dveře nadchne sousedy i koledníky: Vyrobte si nejhezčí v ulici

Velikonoční věnec na dveře nadchne sousedy i koledníky: Vyrobte si nejhezčí v ulici

Dobrý nápad
Nejlepší způsoby zdobení velikonočních vajíček: Tradiční techniky i nové nápady

Nejlepší způsoby zdobení velikonočních vajíček: Tradiční techniky i nové nápady

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit