Bramborovo-pórkový nákyp
Vegetariánský nákyp s bramborami a pórkem připravíte během chvilky, zbytek práce za vás odvede trouba. Posypte ho výrazným sýrem – pak bude opravdu vynikající!
apetitonline.cz
Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
Květák patří mezi brukvovité, přičemž je blízkým příbuzným brokolice, kapusty a zelí. Jde o nízkokalorickou zeleninu, která je bohatá na vitamíny a minerály – obsahuje například vitamíny C, K a B6, kyselinu listovou a vlákninu. Dále je zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a podporují zdraví srdce.
V kuchyni jde o univerzální surovinu, kterou lze připravit na mnoho způsobů, mezi nimiž je nejznámější smažený květák v trojobalu. Méně časté, ale přitom výborné jsou květákové placky, rýže, pyré a zapečený květák, na nějž vám přinášíme vyzkoušený recept.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody, cca na 5 minut. Květák očistěte a rozdělte na růžičky, které přidejte k bramborám a společně povařte ještě dalších 3 až 5 minut. Po uplynutí této doby slijte vodu.
Česnek a cibuli oloupejte. Česnek nakrájejte na drobné kousky, cibuli na tenké poloviny koleček. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a osmahněte na něm česnek a cibuli po dobu 2–3 minut. Směs promíchejte s bramborami a květákem a rozprostřete rovnoměrně do zapékací misky o rozměrech 25 x 25 cm, kterou jste vymazali máslem. Zapněte troubu na 180 °C.
Než se trouba nahřeje, vyšlehejte vejce s mlékem a smetanou a vmíchejte do něj polovinu strouhaného sýra. Směs dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nalijte ji pak na zeleninu v zapékací misce. Povrch ještě posypte zbytkem sýra a dejte na 25 minut do trouby. Před podáváním ještě můžete posypat nasekanou petrželkou.
www.apetitonline.cz