Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali

Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.

Jana Bitalová | 8. 09. 2024

Květák patří mezi brukvovité, přičemž je blízkým příbuzným brokolice, kapusty a zelí. Jde o nízkokalorickou zeleninu, která je bohatá na vitamíny a minerály –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obsahuje například vitamíny C, K a B6, kyselinu listovou a vlákninu. Dále je zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a podporují zdraví srdce. 

V kuchyni jde o univerzální surovinu, kterou lze připravit na mnoho způsobů, mezi nimiž je nejznámější smažený květák v trojobalu. Méně časté, ale přitom výborné jsou květákové placky, rýže, pyré a zapečený květák, na nějž vám přinášíme vyzkoušený recept.

Mohlo by se vám líbit

Bramborovo-pórkový nákyp

Vegetariánský nákyp s bramborami a pórkem připravíte během chvilky, zbytek práce za vás odvede trouba. Posypte ho výrazným sýrem – pak bude opravdu vynikající!
apetitonline.cz

Recept na zapečený květák

Co budete potřebovat?

  • 600 g brambor (varný typ C)
  • 1 hlávka květáku 
  • Sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla (plus na vymazání formy)
  • 3 vejce 
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g strouhaného sýra
  • 1 špetka strouhaného muškátového oříšku 
  • Pepř 
  • ½ svazku pažitky

Jak na to?

Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody, cca na 5 minut. Květák očistěte a rozdělte na růžičky, které přidejte k bramborám a společně povařte ještě dalších 3 až 5 minut. Po uplynutí této doby slijte vodu.

Česnek a cibuli oloupejte. Česnek nakrájejte na drobné kousky, cibuli na tenké poloviny koleček. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a osmahněte na něm česnek a cibuli po dobu 2–3 minut. Směs promíchejte s bramborami a květákem a rozprostřete rovnoměrně do zapékací misky o rozměrech 25 x 25 cm, kterou jste vymazali máslem. Zapněte troubu na 180 °C.

Než se trouba nahřeje, vyšlehejte vejce s mlékem a smetanou a vmíchejte do něj polovinu strouhaného sýra. Směs dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nalijte ji pak na zeleninu v zapékací misce. Povrch ještě posypte zbytkem sýra a dejte na 25 minut do trouby. Před podáváním ještě můžete posypat nasekanou petrželkou.

Čtěte také: Bramborovo-pórkový nákyp

Vegetariánský nákyp s bramborami a pórkem připravíte během chvilky, zbytek práce za vás odvede trouba. Posypte ho výrazným sýrem – pak bude opravdu vynikající!
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit