Jak na to?
Pro přípravu domácího bylinkového sirupu začněte smícháním vody, sušených květů ibišku, šípků, máty, tymiánu, černého bezu a mateřídoušky ve velkém hrnci. Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte ji jemně vařit 20 minut. Následně přidejte bílý a hnědý cukr spolu s citronovou kůrou a šťávou, a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Po vypnutí ploténky nechte sirup louhovat alespoň hodinu, aby se chutě dobře spojily. Sirup poté sceďte přes jemné síto do čisté nádoby a odstraňte všechny zachycené nečistoty. Nakonec přelijte sirup do sterilizovaných skleněných lahví nebo nádob a uložte je do lednice, kde by měl sirup vydržet několik týdnů.
Pro prevenci stačí užívat jednu lžičku sirupu denně. Pokud už na vás nějaká nemoc útočí, můžete dávku zvýšit až na 2–3 lžičky denně. Sirup můžete přidávat i do čaje nebo jej rozmíchat v teplé vodě jako osvěžující nápoj.