Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Pečený čaj provoní sychravé dny. Připravte si ho do zásoby

Podzim se nám už hlásí. Dny jsou čím dál kratší, horké počasí střídá déšť a ochlazení. Připravte se proto na dlouhé večery, které si zpříjemníte domácím pečeným čajem, jenž skvěle chutná a nádherně voní.

Jana Bitalová | 12. 09. 2024

Možná pečený čaj připravovala už vaše babička, která dobře věděla, že na podzim a zimu je potřeba připravit poctivé zásoby. Navíc jde o skvělou možnost pro zpracování jablek, která právě teď dozrávají. Na druhou stranu... přidat do něj můžete i další druhy ovoce. Pokud tedy máte v mrazáku třeba třešně, višně nebo jahody, pak se je nebojte použít, dodají pečenému čaji skvělou chuť. Dále se hodí švestky a hrušky, exotičtějšího nádechu zase docílíte ananasem a pomerančem. Zkrátka… fantazii se meze nekladou, takže se nebojte experimentovat.

U domácího pečeného čaje si navíc můžete být jistí tím, že neobsahuje žádné konzervanty, umělá barviva a aromata. Naopak v něm budou vitamíny a antioxidanty z ovoce, které pro přípravu použijete. 

Mohlo by se vám líbit

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

K podzimu patří dozrávání jablek, přičemž ne vždy je stíháme zpracovat. Proto možná přemýšlíte nad jejich sušením, jako to dělávaly naši předci. Díky němu si jejich sladkou chuť vychutnáte třeba i v zimě.
marianne.cz

Jablečný pečený čaj pro voňavý podzim i zimu

Nejběžnější je ovšem pečený čaj z jablek, jenž je provoněný kořením. Připravit si ho můžete podle následujícího receptu, přičemž vyjde na dvě menší skleničky. Pokud chcete čaje víc, stačí si ingredience vynásobit. 

Potřebovat budete půl kilogramu jablek, šťávu z poloviny citronu, 100 g třtinového cukru, hřebíček, badyán, celou skořici a lžičku perníkového koření. Jablka oloupete a nakrájíte na kostičky. Přidáte zbytek surovin a dáte péct na 180 °C na 3/4 hodiny. Sem tam je dobré směs promíchat. 

Po vyndání z trouby plňte perfektně čisté sklenice, které po uzavření otočte dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Skladujte v temnu a chladu (ne ale v lednici).

Pro přípravu dejte lžičku až dvě pečeného čaje do hrnku, zalijte horkou vodou a promíchejte. A pak už si tuhle dobrotu v klidu vychutnejte, třeba u dobré knihy, oblíbeného filmu nebo během povídání s blízkými.

Mohlo by se vám líbit

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Nejspíš už jste v minulých letech zaznamenali, že kavárny nabízejí některé druhy káv s dýňovou příchutí. Trik je v použití sladkého sirupu, který ozvláštní caffè latte nebo cappuccino. Nemusíte však pokaždé do kavárny, dýňový sirup si připravíte i doma.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit