Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Naklíčený česnek a cibuli nevyhazujte, jsou zdravé. U brambor hrozí otrava

Pokud vám ve špajzu vyklíčí česnek nebo cibule, nevyhazujte zelené výhonky a využijte jejich blahodárné účinky. Naopak u brambor buďte opatrní kvůli toxicitě.

Jana Bitalová | 25. 03. 2024

Nejčastěji před naklíčením nespotřebujeme česnek, cibuli a brambory. Ve dvou případech to nevadí, respektive jde o výhodu, kterou ještě využijeme. V tom třetím nám ale může jít o zdraví.

Česnek a cibule klíčením získávají na síle

Klíčky česneku jsou plné zdravých látek, které posilují imunitu. Jejich vyhození by tedy byla chyba. Raději je nasekejte třeba do salátu, pomazánky nebo polévky. Rozhodně se vyhněte tepelné úpravě, která by česnekové klíčky znehodnotila.

Stejně je na tom také cibule, jejíž klíčky obsahují antioxidanty, vitamin C, minerály a další zdraví prospěšné látky. Opět je použijte syrové, ať o jejich sílu nepřijdete.

Nemusíte ani čekat, zda vám náhodou česnek a cibule naklíčí. Výhonky si snadno vypěstujete. Stačí dát palici česneku nebo celou cibuli na sklenici s užším hrdlem a doplnit vodu tak, aby se dotýkala pouze spodní části. Nezapomeňte ji dolévat a brzy se dočkáte zelených klíčků.
 

Brambory jsou zrádné

Zatímco klíčící česnek a cibule mají své výhody, o bramborách se to samé říct nedá. Jakmile naklíčí, obsahují vysoké množství glykoalkaloidů, alfa-solaninu a alfa-chakoninu – dohromady označované termínem solanin. Jde o toxické látky, které se v bramborách běžně vyskytují, ale vlivem klíčení se jejich množství ještě zvyšuje, a to i mnohonásobně.

S používání naklíčených brambor byste měli být obezřetní. Ve většině případů sice s ohledem na přípravu a konzumované množství smrtelná otrava nehrozí, ale intoxikace je také velice nepříjemná. Objevuje se při ní zvracení, průjmy, závratě a bolesti hlavy i břicha.

Důležitým faktorem pro stav brambor je jejich skladování, které by mělo probíhat na chladném, suchém a tmavém místě. Pokud vám přesto brambory naklíčily a chcete je použít, pak pečlivě vykrájejte očka i s klíčky a zelené části. Máte-li ale možnost, raději sáhněte po bramborách, které naklíčené nejsou. I v nich je obsažený solanin, nicméně v menším množství. 

Vyšší hladina solaninu vzniká také při poškození brambor a pod slupkou, takže příprava, kde se brambory neloupou, není ideální. Zvláště malé děti by pokrmy s bramborami ve slupce neměly jíst vůbec. Rozdíly dále panují u přípravy pokrmu, kdy se vařením ve vodě množství solaninu sníží, smažením ovšem naopak zvýší.

 

Mohlo by se vám líbit

4 způsoby, jak připravit chutné hranolky bez brambor

Všichni víme, že smažené hranolky nejsou nic dietního. Přesto si je často nedokážeme odepřít. Připravte si takové, po kterých se nebudete cítit provinile vůči svému zdravému životnímu stylu.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit