S používání naklíčených brambor byste měli být obezřetní. Ve většině případů sice s ohledem na přípravu a konzumované množství smrtelná otrava nehrozí, ale intoxikace je také velice nepříjemná. Objevuje se při ní zvracení, průjmy, závratě a bolesti hlavy i břicha.
Důležitým faktorem pro stav brambor je jejich skladování, které by mělo probíhat na chladném, suchém a tmavém místě. Pokud vám přesto brambory naklíčily a chcete je použít, pak pečlivě vykrájejte očka i s klíčky a zelené části. Máte-li ale možnost, raději sáhněte po bramborách, které naklíčené nejsou. I v nich je obsažený solanin, nicméně v menším množství.
Vyšší hladina solaninu vzniká také při poškození brambor a pod slupkou, takže příprava, kde se brambory neloupou, není ideální. Zvláště malé děti by pokrmy s bramborami ve slupce neměly jíst vůbec. Rozdíly dále panují u přípravy pokrmu, kdy se vařením ve vodě množství solaninu sníží, smažením ovšem naopak zvýší.