Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Vyzkoušejte křehké svatomartinské rohlíčky: Tradiční pochoutka, která zahřeje na duši

Svatomartinské rohlíčky jsou sladkou tradicí. Křehké makové rohlíčky, pečené při příležitosti svátku svatého Martina, nás propojují s dávnými časy, kdy se lidé o pohostinnost dělili s potřebnými. Objevte historii i recept na tuto lahůdku, která nejen voní, ale i symbolizuje lidskost a teplo domova.

Jana Szkrobiszová | 30. 10. 2024

I tyto malé a křehké rohlíčky mají ve své historii zapsaný jedinečný příběh, který sahá hluboko do minulosti. Svatomartinské rohlíčky se původně pekly nejen jako sladká pochoutka, ale hlavně jako symbol hojnosti. Oslavy svatého Martina, patrona soucitu a laskavosti, jsou s pečením rohlíčků spojeny právě díky legendě o jeho činu, kdy jednoho chladného dne daroval část svého pláště chudému muži, aby ho ochránil před zimou. Tento projev lidskosti a péče o druhé se stal inspirací k tomu, aby se na Martinův svátek peklo pečivo, které lidé s radostí dávali potřebným.

Mohlo by se vám líbit

Recept na propečenou svatomartinskou husu na jablkách

Levandulí provoněná, tradicí a legendami propletená svatomartinská husa, která by na vaší sváteční tabuli rozhodně neměla chybět. Připravte si dobrou náladu, nastartujte chuťové pohárky a pusťte se s námi do přípravy dokonalé svatomartinské pochoutky.
marianne.cz

Tajemství receptu

Svatomartinské rohlíčky se nejčastěji připravují z kynutého nebo křehkého těsta. Křehké těsto rohlíčkům dodá jemnou strukturu a vláčnost, zatímco kynuté těsto přináší typickou houskovou“ nadýchanost. Nejčastěji se plní ořechovou, makovou nebo povidlovou náplní, ale můžete narazit i na další regionální varianty. A co by byl tento sladký dezert po svatomartinském obědě nebo večeři bez doušku výborného svatomartinského vína.

Mohlo by se vám líbit

Jak snadno připravit fantastickou pochoutku staročeská hrušková povidla

Recept inspirovaný podzimním ovocem přináší jedinečné spojení chutí, které zahřejí a potěší v chladnějších dnech. Díky jednoduché přípravě a použití čerstvých ingrediencí vykouzlíte během chvíle lahodnou pochoutku.
marianne.cz

Co budete potřebovat?

Těsto:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 160 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé pšeničné mouky
  • Špetka soli
  • 1 vejce (prošlehané na potření)
  • Moučkový cukr (na posypání)

Náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 1 plátek másla
  • 60 g nastrouhaného perníku
  • Špetka mleté skořice
  • Med nebo cukr (na doslazení podle chuti)

Jak na to?

Nejprve připravte náplň: smíchejte mák s mlékem, máslem, perníkem, skořicí a medem nebo cukrem a směs krátce povařte. Mezitím rozdrobte droždí do teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky, poté přidejte mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Z těchto surovin vypracujte hladké těsto, které nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Na pomoučněném vále těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 3 mm a nakrájejte ho na čtverce o hraně 8–10 cm. Každý čtverec umístěte špičkou směrem k sobě a rozválejte ho jen ve směru k sobě a od sebe, čímž vytvoříte vysoký kosodélník. Kosodélník potřete náplní, přičemž ponechte volnou špičku a v polovině překrojte na trojúhelník. Zarolujte od rovné strany směrem ke špičce a vytvořte rohlíček. Hotové rohlíčky jemně ohněte a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě krátce nakynout, potřete vejcem a pečte při 170 °C asi 30 minut. Horké rohlíčky posypte moučkovým cukrem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Domácí svíčky ze sójového vosku: Krásné, voňavé a zdravější než z obchodu

Domácí svíčky ze sójového vosku: Krásné, voňavé a zdravější než z obchodu

Dobrý nápad
Velikonoční dekorace ze skořápek: Vykouzlete krásu z toho, co byste jinak vyhodili

Velikonoční dekorace ze skořápek: Vykouzlete krásu z toho, co byste jinak vyhodili

Dobrý nápad
Velikonoční věnec na dveře nadchne sousedy i koledníky: Vyrobte si nejhezčí v ulici

Velikonoční věnec na dveře nadchne sousedy i koledníky: Vyrobte si nejhezčí v ulici

Dobrý nápad
Nejlepší způsoby zdobení velikonočních vajíček: Tradiční techniky i nové nápady

Nejlepší způsoby zdobení velikonočních vajíček: Tradiční techniky i nové nápady

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit