Kosmetika ze zahrady: Z rajčat vyrobíte dokonalý pleťový olej proti vráskám
Nejen hezké a chutné, ale také plné látek prospěšných pro lidské zdraví. Evropě trvalo čtyři staletí, než rostlinu dovezenou Kryštofem Kolumbem přeřadila z výhradně okrasné na jedlou. Od té doby rajče nepřestává překvapovat jak pěstitele a spotřebitele, tak i vědce.
Rajče má nízký obsah kalorií a je velmi bohaté na vitamíny a minerály. Obsahuje také množství karotenoidů, především silný antioxidant lykopen (původce sytě červené barvy plodů). Červená rajčata jsou tedy dobrými bojovníky proti zánětům. Rajská jablíčka je vždycky lepší konzumovat neloupaná - slupka totiž obsahuje flavonoid kvercetin se širokým spektrem zdraví prospěšných účinků. Malou vadou na dokonalosti zralých rajčat jsou jen zelená místa, například u stopky. Ta bychom měli odříznout a vyhodit, protože obsahují rostlinný jed tomatin, který může ve větším množství způsobit nevolnost nebo pálení v krku.
Rajské kouzlo pro pleť
Rajčata mají moc stahovat póry a napravovat unavený vzhled pokožky. Pomocí karotenoidů ji chrání před volnými radikály, pomáhají redukovat oxidační stres v buňkách, brání pleť před negativními vlivy UV záření a vznikem vrásek. Konzumace rajčat zvyšuje zásoby kolagenu, který posiluje elasticitu pokožky a zabraňuje tvorbě mastnoty. Oblíbené jsou také domácí pleťové masky z čerstvých plodů. Jeden příklad za všechny: jedno velké nebo dvě menší oloupaná červená rajčata zbavíme semínek a rozmixujeme, přidáme dvě polévkové lžíce medu, čtyři polévkové lžíce bílého jogurtu a tři kapky citrónové šťávy. Dobře rozmixovanou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 15 až 20 minut působit. Poté opláchneme vlažnou vodou.
Domácí rajčatový olej
Alternativou, zpravidla dobře snášenou i lidmi na čerstvá rajčata alergickými, je domácí rajčatový olej. Použitelný je v kuchyni i v péči o pokožku. K jeho výrobě potřebujeme kilo opravdu dobře zralých červených rajčat (nebo 100 g sušených rajčat) a 100 ml olivového oleje. Do směsi určené k péči o pleť navíc přidáme čtyři kapsle vitaminu E.
- Rajčata pečlivě umyjeme a ponoříme do vroucí vody, dokud se neoddělí slupky (asi 3 - 5 minut). Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme vychladnout. Opatrně oloupeme, slupky položíme na plech, překryjeme tylem a necháme 1-2 hodiny schnout na slunci nebo (rychlejší způsob) v troubě při střední až mírné teplotě. Použít lze i sušená rajčata. Sušené slupky nebo sušená rajčata dáme do sklenice a zalijeme olivovým olejem. (Vitamínové kapsle ponoříme do malého množství vody přibližně na 1 minutu a přidáme do oleje.) Dobře promícháme.
- Nádobu uzavřeme a necháme stát třicet až čtyřicet dní na světlém místě. Poté rajčata odstraníme (po vymačkání oleje, který do sebe nasákla). Přelijeme směs přes kávový filtr nebo papírovou utěrku.
- Při kosmetickém použití naneseme olej na pokožku a jemně vmasírujeme. Rajčatový olej je možné používat denně. Pomáhá redukovat vrásky, akné, pihy, odstraňuje černé skvrny, pokožku omlazuje, vyživuje, tonizuje a dodává jí lesk.
- Zdroj článku
-
autorský článek, herbsnbeauty.gr