Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Když v kuchyni zavoní švestky: Připravte je jako měšťané nebo venkovské hospodyně

Zrovna dozrávají švestky, a tak je načase s nimi kouzlit v kuchyni. Kromě dobrot, které rovnou sníme, je můžeme uchovat i na později.

Jana Bitalová | 21. 08. 2024

Švestky v sobě propojují sladkou a mnohdy i lehce nakyslou chuť, pokud ještě nejsou tak úplně dozrálé. Díky tomu se hodí do řady pokrmů, přičemž jeden z nich vás možná překvapí, a to švestky ve slanině. Nejde o žádný novodobý recept, jehož autory by byli moderní kuchaři nějaké luxusní restaurace, ale o starý postup, který byl oblíbený hlavně mezi měšťany. 

Potřebovat budete švestky, které den před přípravou pokrmu naložíte do červeného vína, a slaninu, dále pak také čtvrtky jader vlašských ořechů. Plátky slaniny překrojíte podélně vejpůl, aby vznikly užší proužky. Do nich pak balíte švestky s ořechem uvnitř, načež vše zafixujete parátkem. Na pánvi rozehřejete asi dvě lžíce másla a švestky osmahnete tak, aby slanina křupala. A to je všechno, nyní stačí pohoštění nabídnout rodině, nebo návštěvě.

Mohlo by se vám líbit

Švestkové buchty jako od babičky: Vyzkoušejte náš recept

Kdo by neměl rád švesťáky od babičky, viďte? A právě teď je ta nejlepší doba si na ně zavzpomínat ve vlastní kuchyni. Švestky totiž zrovna dozrávají.
marianne.cz

Povidla ve spíži nesměla chybět

Oblíbenou možností, jak zpracovat švestky, jsou samozřejmě také povidla. Ta vám pak poslouží k namazání na pečivo i do moučníků. Existuje celá řada receptů, snadným je třeba postup, kdy je pečete v troubě.

Budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžíci octa
  • špetku skořice
  • 2 lžíce rumu + po lžičce rumu do každé skleničky

Jak na to?

Nejdřív švestky vypeckujete a dáte do hlubšího pekáče vyloženého pečicím papírem. Pokapete octem a pečete půl hodiny na 200 stupňů. Potom je posypete 125 g cukru, pečete 15 minut (stále na 200 st.). Opět posypete 125 g cukru a znovu pečete 20 minut.

Přidáte dvě lžíce rumu a skořici. Rozmixujete a ještě horká povidla lijete do perfektně čistých sklenic. Ihned je pevně uzavřete, otočíte dnem vzhůru a přikryjete utěrkou pro pomalejší chladnutí. Potom by měla být povidla dobře zavařená, a vydržet tak mnoho měsíců.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit