Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Droždí pod lupou: Na co se hodí čerstvé droždí a kdy raději použít sušené

Droždí je nezbytnou součástí mnoha receptů, ať už pečete chléb, koláče nebo připravujete kynutá těsta. Často se však nabízí otázka, kdy použít čerstvé a kdy sušené droždí, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků. Poradíme, které vybrat!

Jana Szkrobiszová | 17. 10. 2024

Droždí je mikroorganismus používaný v kuchyni zejména pro své fermentační schopnosti, tedy přeměnu cukrů na oxid uhličitý a alkohol. Je nezbytné zejména při výrobě kynutých těst, kde oxid uhličitý vytváří bubliny v těstě, což vede ke zvětšení jeho objemu a nadýchané struktuře. Droždí se v kuchyni využívá ve třech hlavních formách, a to jako čerstvé lisované droždí, které má krátkou trvanlivost a musí být skladováno v chladu, sušené instantní droždí, které má delší trvanlivost a používá se v menším množství, a pivovarské či pekařské droždí, které se specificky využívá buď při výrobě alkoholických nápojů, nebo v pekařství. Droždí je také významným zdrojem vitamínů skupiny B. Jak ho správně používat?

Mohlo by se vám líbit

Návod na přípravu domácího jogurtu s probiotiky bez jogurtovače

Zdravá střeva jsou základním stavebním kamenem naší imunity. Pokud se o ně správně staráme, mohou nás odměnit zdravím, dobrou náladou a vyšší energií. Kvalitní probiotika obsažená v jogurtu, mohou pomoci udržet rovnováhu střevní mikroflóry. Jak si takový elixír připravit doma?
marianne.cz

Kdy použít sušené a kdy čerstvé droždí

Klíčovou ingrediencí každého skvělého receptu, ať už na sladké pečivo nebo na chleba, je droždí, neboli kvasnice. Ať už použijete čerstvé (živé) nebo sušené droždí, výsledkem bude krásně nadýchané kynuté těsto. Čerstvé droždí, které má podobu světlé, měkké kostky, se rychle aktivuje a dodává pečivu bohatší chuť. Hodí se proto do tradičních receptů, jako jsou vánočky a kynuté buchty. Nevýhodou čerstvého droždí je jeho krátká trvanlivost a potřeba skladování v lednici. Sušené droždí má delší trvanlivost, díky tomu se snadno skladuje a vydrží mnohem déle. Sušené droždí však může vyžadovat delší dobu kynutí a jeho chuť nemusí být tak plná jako u čerstvého droždí.

Info ikona
Sušené a živé droždí

Tipy pro úspěšné pečení s droždím

Volba mezi živým a sušeným droždím závisí především na osobních preferencích a druhu receptu. Může se ale stát, že v situaci, kdy potřebujete použít čerstvé droždí, ho zrovna nemáte po ruce, a musíte nahradit sušeným. Jak správně přepočítat množství, aby byl výsledek pečení stejně dokonalý? Jednoduché pravidlo říká, že 1 kostka čerstvého droždí (42 g) odpovídá 14 g sušeného droždí, tedy v poměru 1:3. Ať už použijete jakýkoliv typ droždí, je důležité dodržet několik zásad, vždy zkontrolujte datum spotřeby, aktivujte droždí ve vodě o teplotě kolem 35 °C a nechte těsto dostatečně vykynout.

Čtěte také: Jak udržet kuchyňské povrchy čisté a zářivé bez chemikálií: Domácí čistič, který si poradí s mastnotou i skvrnami

Kuchyně je srdcem domova. Ve spoustě domácností neslouží jen pro přípravu jídla, ale také k posezení s rodinou a přáteli. Udržení čistoty v kuchyních ale bývá skutečná výzva, zvláště pokud se bráníme přílišnému používání chemických prostředků. Jak si efektivní čistič vyrobit jednoduše doma?
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit