Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Podpořte zdraví a ještě si pochutnejte: Lahodná šípková zavařenina je bohatá na vitamíny

Šípková zavařenina je plná přírodních vitamínů, díky kterým podpoříte svou imunitu a dodáte tělu cenné antioxidanty. Je ideální na pečivo, do dezertů nebo k pečené zvěřině.

Jana Szkrobiszová | 22. 10. 2024

Vyrážíte často na procházky? Vezměte si s sebou košík, kromě hub je teď ideální čas na sběr šípků! Sběr začíná už v září a pokračuje až do listopadu, kdy jsou plody plně vyzrálé a mají krásně červenou barvu. Zkuste to stihnout ještě před prvními mrazíky, kdy jsou šípky tvrdé a plné vitamínů. Když po mrazech změknou a zesládnou, ztrácí cenné látky, zejména potřebný vitamín C. Při sběru vybírejte pevné, zdravé plody bez viditelného poškození. Nejlépe se sbírají v rukavicích, protože šípkové keře mají ostré trny. Jakmile si šípky přinesete domů, dejte je ihned sušit, ideálně na dobře větraném místě mimo přímé slunce nebo v sušičce při teplotě kolem 40°C. Usušené šípky uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách a využívejte je po celý rok na přípravu čajů, sirupů nebo marmelád.

Info ikona
Šípková zavařenina

Šípky jako cenný zdroj vitamínů

Pokud se v tomto chladném a sychravém období chcete vyhnout častým návštěvám lékaře, nasbírejte si šípky. Obsahují především vysoké množství vitamínu C, ale také antioxidanty, flavonoidy a minerály. Pravidelná konzumace posílí imunitu, zlepší trávení a podpoří zdraví pokožky. Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou šípky ideálním pomocníkem při nachlazení a chřipce. Zmírňují jejich příznaky jako je kašel a bolest v krku. Protizánětlivé vlastnosti pomáhají při léčbě zánětlivých onemocnění kloubů, jako je osteoartritida, při které snižují bolest a ztuhlost. Šípky také podporují trávení, zklidňují žaludek a fungují jako jemné projímadlo. Díky svému diuretickému účinku přispívají ke zdraví močových cest. Pokud nejste příznivci bylinkových čajů, vyzkoušejte šípkovou zavařeninu, která je vynikající nejen na pečivo, ale i do čaje. Skvěle zahřeje a díky své jemné, sladké chuti si ji zamilují i děti.

Mohlo by se vám líbit

Recept na výrobu lahodného domácího sirupu z bylinek a květů ibišku

S příchodem podzimu a návratem dětí do školy je ideální čas zaměřit se na posílení imunity, aby nás nepřekvapily nepříjemná nachlazení a virová onemocnění. Jednou z možností je domácí sirup na imunitu, který si snadno připravíte z bylinek, které najdete přímo na zahradě nebo v blízké přírodě. A pokud do receptu přidáte ibišek, dodáte této lahodné medicíně extra dávku vitamínu C a nádhernou červenou barvu. Výhodou je, že tato domácí receptura bude bez konzervantů a chemických přísad, takže přesně víte, co do sebe a své rodiny dáváte.
marianne.cz

Co budete potřebovat:

  • šípky 1 kg
  • zbavené stopek a bubáků, přepůlené
  • krupicový cukr 1 kg
  • hřebíček ½ ČL mletý

Jak na to?

Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Poté šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Následně je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste odstranili všechny pecičky a chloupky. Získanou hmotu zvažte a na každé kilo přidejte jeden kilogram cukru. Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte přibližně 15 minut do požadované konzistence. Hotovou zavařeninu plňte do sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Mohlo by se vám líbit

Houbařská sezóna ještě nekončí: Dva odlišné recepty od skutečných odbornic na kyselý nálev

Houbám se říkávalo „maso lesa″ nebo „maso chudých″. Historie ale dokazuje jejich oblíbenost i v nejvyšších kruzích, a to už od starověku. Češi houby milují a houbařům u nás letošní rok přeje. Jestliže jste také propadli této vášni a nechcete houby jen sušit nebo mrazit, jistě uvítáte naše tipy na nakládání.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit