Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Většina z nás skladuje česnek klasickým způsobem, tedy v palicích. Jde to ale i v podobě pasty, která v sobě uchovává sílu čerstvého česneku.

Jana Bitalová | 7. 09. 2024

Česnek lidé používají už po tisíciletí, a to nejen pro jeho výraznou chuť, ale také s ohledem k jeho pozitivním účinkům na zdraví. Dokonce je považován za superpotravinu, protože obsahuje řadu důležitých živin a bioaktivních látek. Díky tomu má antibakteriální a antivirové účinky, pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, antioxidační účinky, protizánětlivé vlastnosti a podpora trávení.

V kuchyni se přitom jako ingredience hodí do mnoha pokrmů, ať už to jsou polévky, dresingy, marinády, omáčky nebo jde o pečení a vaření masa i přípravu bezmasých jídel.

Mohlo by se vám líbit

Černý česnek není odrůda, ale fermentovaná podoba bílého, která prospívá zdraví. Může se hodit i do vašeho jídelníčku?

Vypadá zvláštně, chutná i voní jinak než běžný česnek, a přesto s ním má mnoho společného. Je to totiž právě odrůda, kterou známe z kuchyně, ale po speciální úpravě. Díky ní má řadu výhod pro naše zdraví.
marianne.cz

Vyzkoušejte česnekovou pastu

Abychom uchovali co nejvíc síly čerstvého česneku, zkuste z něj připravit pastu, která vydrží až dva roky. Navíc vám budou stačit pouze dvě ingredience: čerstvý česnek a extra panenský olivový olej.

Česnek očistíte a rozdělíte na jednotlivé stroužky, které pak rozmixujete. Přidáte olivový olej v množství, aby vznikla pasta –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ buď ho budete přilévat postupně, nebo se řídit tímto poměrem: 500 g česneku + 150 ml oleje.

Pak naplníte skleničky pastou a zalijete povrch olivovým olejem. Nechte ale mezi hladinou a víčkem prostor cca 3 cm, a to zvlášť v případě, že budete pastu skladovat delší dobu. Může totiž bobtnat, tak ať má dost prostoru. Neotevřené sklenice uchovávejte v chladu a temnu, otevřené v lednici.

Tip na závěr: Použijte skleničky s malým objemem, pasta je silná a při vaření vám jí stačí cca čajová lžička, tak ať nemáte v lednici dlouho rozdělanou velkou sklenici.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit