Bobkový list nejen v kuchyni: Zkuste všestranné odvary
Bobkový list je nejen jedním z nejznámějších kuchyňských koření, ale má všestranné využití. Charakteristické aroma a příznivé účinky esenciálních olejů v něm obsažených mají hojné využití také v parfumerii, při výrobě mýdel, pleťových a vlasových přípravků. Vavřínu se připisují antiseptické, analgetické a zklidňující vlastnosti proti revmatismu a artritidě, používá se jako prostředek na podporu trávení a proti zažívacím potížím, využívá se k boji s nachlazením, bronchitidou a chřipkou. Proti nespavosti a napětí pomáhá vavřínový odvar (povaření 2-3 listů v šálku vody po dobu deseti minut). Stejný odvar je také považovaný za účinný v případech zažívacích potíží a anorexie (bobkové listy mají stahující, protiprůjmové a diuretické vlastnosti). Vypít je možné až tři šálky čaje denně. Vnitřní užití se nedoporučuje především v těhotenství. Při bolestech v krku a ústních infekcích můžeme uvedený odvar také kloktat. Pro zklidnění abscesů se doporučují obklady s vodou, kde jsme uvařili deset bobkových listů. Tento odvar můžeme zkusit jako studený obklad na pohmožděniny a výrony. Vlažným je dobré oplachovat padající nebo matné vlasy. Ale pozor! Neplatí to pro blond vlasy, protože může ztmavovat. Z toho vycházejí i návody na jemné ztmavení prvních šedin: povařit 150-200 g bobkových listů, nechat směs vychladnout a 15 dní používat jako vlasovou vodu.