Vydejte se s námi za lososy i překrásnou přírodou z Čech až na samý konec světa
Zhruba dva tisíce kilometrů směrem od Prahy na sever a ještě dvěstě kilometrů nad polárním kruhem leží souostroví Vesterály, ze sedmdesáti procent obklopené mořem. Tady, nedaleko městečka Stokmarknes, v jeho průzračně čisté vodě chovají lososy.
Díky specifické zeměpisné poloze této oblasti zhruba osmdesát pět procent místních zaměstnanců pracuje v rybím průmyslu. Norové také zaujímají druhou příčku mezi největšími vývozci ryb na světě, v exportu lososů jsou dokonce světovou jedničkou. Jejich chov je proto pro ně důležitou hospodářskou veličinou.
Severská obezřetnost a předvídavost
Seveřané totiž dobře vědí, že přirozené zdroje nejen šupináčů všeho druhu jsou, na rozdíl od apetitu konzumentů, omezené, a proto se snaží přírodní rovnováhu narušit co nejmíň. Podnebí severního Norska navíc ovlivňuje teplý Golfský proud a chladnější tmavé zimy tu střídají mírná a slunečná letní období. Spolu s čistým mořem tvoří toto klima ideální podmínky pro chov ryb. Ten tu provozuje největší norská rodinná firma Nordlaks zaměřená na akvakulturu – plánovaný chov ryb spojený s obhospodařováním vodních ploch. Její příběh se začal psát zhruba před třiceti lety, kdy rodina Ingeho Berga koupila bankrotující rybí farmu nedaleko svého dnešního sídla a pustila se do chovu lososů s pílí seveřanům vlastní.
Život na farmě
Životní cyklus lososů trvá od plůdků až po výlov dospělých ryb zhruba tři roky. Rybí potěr se líhne, stejně jako jeho divocí příbuzní, ve sladké vodě a setrvá v ní až do doby, než dosáhne hmotnosti jednoho sta gramů. To trvá téměř rok. Potom, v období, kdy se na jaře prodlužují dny, jsou lososí puberťáci, takzvané strdlice, převezeni na mořské sádky – pens. Z těch jsou na hladině vidět pouze obrovské kruhy s obvodem okolo jednoho sta metrů a hloubce zhruba padesát metrů. Lososi zde stráví zbylé dva roky, než dosáhnou tržní váhy okolo pěti kilogramů. Ve zdejší studené vodě rostou pomaleji než v jižním Norsku a to se kladně projevuje na kvalitě jejich masa. Z lososa se využije téměř vše – od masa až po superzdravý rybí tuk.
Fascinující sever
Okolní příroda je překrásná – břehy pod vysokými horami se zasněženými čepicemi tyčící se většinou přímo od mořské hladiny lemují půvabné pestrobarevné rybářské domky rorbu. Nekonečnými vřesovišti se po vyšlapaných cestičkách můžete v období polárního léta toulat jak dlouho se vám zachce a jak dlouho to vydržíte – slunce tu totiž tehdy prakticky nezpadá. Trajektem se odsud lze přemístit až na nedaleké souostroví Lofoty – nejsevernější místo na Zemi, pověstné svými přírodními krásami a kde průměrná teplota nikdy neklesá pod nulu. Také jim dominují klidné zátoky, ovčí pastviny, malebné vesničky a impozantní, ledovci utvářené skalnaté hory. Při pohledu na to, jak se jejich masivy odrážejí v průzračné vodní hladině člověk až ztrácí jistotu, co ja nahoře a co dole...
Kolem tohoto snad nejpůvabnějšího souostroví severního Norska táhnou spolu s Golfským proudem od března do května hejna tresek, které sem po staletí jezdí lovit rybáři z celého světa.
- Zdroj článku
-
Venkov a styl