Příběh horské boudy
Datum 1623, které se našlo při její rekonstrukci v polovině 19. století, je pokládáno nikoli za rok jejího vzniku, ale spíš za rok, kdy byla původně dřevěná či roubená bouda, která tu stála už před tímto datem a sloužila k ukládání sena, přestavěna na kamennou. Trůní veprostřed Bílé louky, na pravděpodobně nejstarší stezce z Čech do Slezska spojující hornická střediska na obou stranách Krkonoš. První písemný doklad o její existenci je z roku 1707, kdy byla v majetku hrabat Morzinů, tehdejších majitelů vrchlabského panství. Mezi jejími pozdějšími vlastníky najdeme jména známých budařských rodů jako Bradlerů či Rennerů a také rod Bönschů, v jehož vlastnictví byla Luční víc než půl století – až do roku 1945. Koncem 19. století už Luční bouda, tehdy Weisenbaude, naplno sloužila nejen turistům, ale taky přírodovědcům, kteří odsud vyráželi zkoumat zdejší unikátní faunu a flóru. Na začátku století dvacátého ji Bönschové začali přestavovat na největší boudu Krkonoš se stovkou pokojů. Jen pro výplň skeletu budovy sem bylo potřeba koňskými povozy dovézt na 400 000 kusů cihel. A jelikož jeden kůň byl schopen utáhnout
do kopce maximálně čtyřicet cihel, umíte si představit, kolik povozů sem muselo mířit, než navezly všechno potřebné! Po dokončení přestavby tu v období první republiky fungovala vlastní výroba sodovky ze zdejší pramenité vody, pekárna, jatka a řeznictví, bouda byla proslulá taky zdejším horským bylinkovým sýrem a vydatnou kvalitní kuchyní. O hotelový provoz se staralo až šedesát pět osob. Elektrickou energii zajišťovala vodní elektrárna na Bílém Labi a díky tomu ve všech čtyřech patrech na Luční tekla teplá voda.