Český kapr
Než začne mrznout, musejí být všichni letošní vánoční kapři v sádkách!
Kapr, nejrozšířenější sladkovodní ryba na světě, nechutná jen nám. Chovali ho už staří Řekové, Římané i Číňané. Stal se oblíbeným nejen pro svou chuť, ale taky pro snadnou dostupnost a přípravu. Od středověku si budoval skvělou pozici jako postní jídlo – až to dopracoval na český symbol Vánoc!
KAPR (CYPRINUS CARPIO)
Největší česká kaprovitá ryba s tělem pokrytým šupinami a tlamou lemovanou čtyřmi vousy. Rybáři obdivují jeho krásu a respektují jeho statečnou povahu. Může se stát, že výjimečně chytrý bojovník doroste až do délky přes metr a váhy přes 20 kg.
VODNÍ PRASE
Živí se drobnými živočichy, které sbírá na dně rybníků, ale při honbě za potravou se umí zavrtat až 20 cm do bahna. Divíte se, že si vysloužil takovou přezdívku?
ČESKÁ KVALITA
Málo tučné kapří maso je zdravé – vždyť pochází z čistého prostředí českých rybníků! K večeři je ideální váha něco přes 2 kg. Maso je středně tučné a kosti už vyrostly tak, že je dobře najdete. Více informací o kaprech a podzimních či jarních výlovech najdete například na www.trebon.rybarstvi.cz nebo na www.ceskevylety.cz.
Pravý Třeboňský kapr je produktem Rybářství Třeboň, a. s. Jako chráněné zeměpisné označení ho v r. 2007
zapsala Evropská unie.