Nové číslo Marianne Venkov & styl přináší kouzlo svatomartinských hodů a zimních radovánek
Čas nového vína, sv. Martina, hodů je plný setkávání, někdy za slunečních paprsků, jindy už s prvními vločkami sněhu. Vzduch chladne, syroví, ale zahrada plná světýlek a ozdob stále láká, stejně jako les nebo… město Plzeň. Mimochodem, je plná unikátů!
TRADICE
Martin a jeho bílý kůň
Svatomartinské oslavy jsou známou a oblíbenou tradicí. Ovšem ne každý ví, kdo byl onen Martin a jak je propojen s koněm a husou. Stará legenda má pravdivý základ, i když výkladů je více. Vždy je ale hrdinou mírumilovný voják! Protimluv? Ani ne...
ROSTLINA
Vlasy Matky země
Traviny rostou obyčejné, ale i ozdobné, které dokážou vytvořit ze zahrady rozevlátou a barevně se vlnící oázu s nádechem savany. Trávy vysoké, nízké, zelené, dožluta, červena… vždy zdobí či zvýrazňují okolní květy, celé záhony, nebo umně lemují cestičky. A jsou i úžasné solitéry!
ŘEMESLO
Vlastní příběh psaný perem
Dvojici kamarádů okouzlilo dřevo. Odešli z korporátů a začali z něj vyrábět. Zkusmo napřed cokoli, nakonec zakotvili u exkluzivních plnicích per. Tak vznikla firma Wood-factory Jakuba Hrubého a Filipa Štěpničky. Sídlí v Jablonci nad Nisou a je světová. Jejich perem píše nejen prezident Petr Pavel, ale třeba i Zdeněk Svěrák.
DEKOR
Podzime, díky!
Z darů podzimu se vyrábějí krásné dekorace, ale i dárky: vtipné, voňavé, hřejivé, barevně pestré, též vlídné a uklidňující. A když se přitom sedí na zahradě, která má stále otevřenou náruč, je to naprostá balada. V níž vládnou třeba jiřiny, šípek, kaštan, trochu modrá barva, která je vždy dobrá.
JÍDLO
Křupavé zelí 5x jinak
Není třeba chodit na pole s košíkem a Nanynkou, stačí zelí koupit a nakrouhat! Zelí je totiž úžasná pochoutka, která dokáže uzdravit, nasytit, a to v nejrůznějších podobách. Co třeba zelná roláda se sýrem a rýží? Nebo raději klasickou zelnou polévku se slaninou? A co do zelí přidat rybu, víno a zavinout do… štrúdlu?
FAUNA
Divočáci divocí po Česku
Prase divoké je v českých lesích doma, ale poslední dobou je této černé zvěře víc a víc… Přemnožila se a nemá v naší přírodě přirozeného nepřítele. Na druhé straně člověk divočáky vytlačuje z jejich teritoria a paradoxně jim servíruje stravu na zlatém podnose, tak pochopitelně jdou za ní. Jak tenhle boj dopadne?
DĚTI
Adventní les
Děti už pomalu sepisují dopisy pro Ježíška, počítají dny do toho Štědrého. Jak je uklidnit a přivést na jiné, byť trochu vánoční myšlenky? Dát jim do ruky potřebné náčiní a nechat je vyrábět adventní kalendáře! Čím lépe se jim povedou, tím více sladkostí se do nich vejde. Připravit, pozor, tvoříme 24 pytlíků, nádobek, stromečků.
P.S.: A pozor, 9. 11. se opět koná Zimní Apetit piknik. Setkání s výrobci ojedinělých sladkých i slaných pokrmů a nápojů, jejich ochutnávka, šance pořídit zajímavé vánoční dárky, ale také poklidné popovídání si s autory časopisu Marianne Venkov & styl. Těšíme se na vás! Tentokrát v Národním zemědělském muzeu Praha, Kostelní 44, Praha 7. Vstup je po celý den volný. Na shledanou v pohodové sobotě!