Zapomeňte na obyčejné jednohubky: Zpestřete silvestrovský stůl kanapkami, které ohromí nejen chutí, ale i vzhledem
Jednohubky, pro někoho známé také jako kanapky, jsou malé obložené kousky pečiva určené k rychlé konzumaci jen na jedno nebo dvě sousta. Jak a s čím je zdobit, aby vypadaly tak krásně, že se vám ani nebude chtít je jíst?
Kde se lahodné jednohubky vzaly, to pořádně nikdo neví. Ovšem při slavnostních událostech se podávaly různé dobroty k rychlé konzumaci už hodně dávno. Hodí se na svatby, oslavy a samozřejmě na Silvestra. Aby vypadaly opravdu efektivně, nakombinujte různé druhy na jeden tác a přidejte ozdobná párátka namísto těch klasických. S těmi lepšími můžete vytvořit skvělý vizuální zážitek a atraktivní aranžmá, které zaujme každého. Co třeba oblíbené šavličky, vlaječky nebo ozdoby. Nějaká si můžete vyrobit i sami, například z korálků.
Jak a čím zdobit jednohubky
Tradičně se jednohubky připravují z plátků bagety, chleba nebo slaných sušenek, které se potírají máslem či pomazánkou a zdobí uzeninou, sýrem, zeleninou a ovocem. Nebojte se zkoušet různé kombinace chutí a textur, například spojení smetanového sýra s fíky a medem vytvoří lahodnou sladko-slanou chuť. Důležité je při výrobě dbát na čerstvost použitých surovin a estetickou úpravu, aby byl výsledek nejen chutný, ale i lákavě vypadal. Pokud nemáte čas na to, abyste se s oblíbenými jednohubkami dělali nebo vám přijde hodně hostů a chcete něco speciálního, dají se dnes snadno objednat od různých dovážkových služeb. „S jejich rozmanitými kombinacemi můžete přinést na slavnostní stůl něco pro každého – od milovníků masa až po vegany,“ říkají odborníci z Dark Kitchen. Nemusíte se starat o přípravu a můžete si užívat hlavně oslavu. „Kanapky dorazí čerstvé, s promyšlenou kombinací chutí, které potěší jak gurmány, tak příznivce tradiční kuchyně. Všechny jsou připraveny s důrazem na čerstvost a chuť, a navíc vypadají tak krásně, že budou i ozdobou vaší silvestrovské tabule,“ dodávají.
Tradiční i speciální kombinace jednohubek
Jako základ použijte tenké plátky celozrnného nebo pšenično-žitného pečiva, případně slané krekry. Na ně naneste vrstvu pomazánky. Bude sloužit jako spojovací prvek pečiva a oblohy. Pomazánky se používají hlavně česneková, sýrová nebo klidně avokádová. Na to přijde různé ingredience a ty určují, jak bude jednohubka chutnat a vypadat. Zkuste položit na každý kousek namazané bagety salát a pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku dejte trochu pomazánky na každé kolečko. Vytvořte hezký kopeček, do kterého zapíchnete malé tvary ze sýra. Ty vytvoříte pomocí vykrajovátka. Následně ozdobte kouskem vlašského ořechu, pomeranče, půlkou hroznového vína apod. Skvělé jsou i italské jednohubky, protože v sobě spojují výborné chutě. Opět vytvořte podklad z koleček bagety s česnekovou pomazánkou. Na každé kolečko umístěte list bazalky a potřete trochou čerstvého sýru. Přidejte dvě kolečka mozzarelly, vložte kousek cherry rajčete a na každý kousek mozzarelly ještě kolečko olivy. Které následně naplňte trochou bazalkového pesta. Výsledek připomíná oči sovy.
Nechce se vám letos nic vyrábět nebo na to nemáte čas? Zkuste si své oblíbené jednohubky objednat. Před Silvestrem to bez problémů stihnete a vyzkoušíte něco nového.
Trocha luxusu na vašem talíři
Chcete něco trochu luxusnějšího na vašem talíři? Zkuste jednohubky s breasolou nebo jiným pršutem. Opět dejte česnekovou pomazánku na nakrájené pečivo a na každé položte kousek salátu. Smíchejte trochu dijonské hořčice s čerstvým sýrem a naneste ji na jednotlivá kolečka. Do nich zapíchněte zatočený kousek pršutu. Výsledek by měl připomínat kalíšky. Doprostřed vložte pokrájenou kyselou okurku, dozdobte paprikou a cherry rajčátkem. Milovníci lososu si mohou vyrobit lososové jednohubky. Namažte kolečka pečiva smetanovým sýrem, posaďte na jednohubku kousek uzeného lososa, ozdobte čerstvým koprem a máte hotovo. Pokud chcete ještě trochu vylepšit vzhled, posypte na závěr sezamovými semínky.
Tipy a triky pro přípravu jednohubek
Nemáte pečivo nebo ho nejíte? Připravte si je bez. Pomazánky naneste na salátovou okurku, mrkev nebo jablka. Smotejte roládky ze šunky, zeleniny či lososa, použijte kostičky sýra i mozzarelly. Také křepelčí vajíčka vypadají a chutnají skvěle. Nebojte se experimentů a kombinujte sladké a slané kombinace, například sýr s ovocem nebo uzeninou, pikantní omáčky. Dbejte na barevnou pestrost a různé tvary. Servírujte na rovných podnosech a upravte do řad nebo kruhů, aby vypadaly hezky.
- Zdroj článku
-
apetitonline.cz, autorský text