Silvestr ve velkém stylu: Připravte si s námi oblíbené koktejly pro poslední noc v roce
Vánoční dny rychle utekly a nastává čas oslav, zábavy, dobrého jídla a pití. Rodinné a přátelské návštěvy jsou v plném proudu a o samotném silvestrovském veselí ani nemluvě. Chystáte letos zábavu na poslední den v roce u vás doma? Překvapte skvělými koktejly, které dodají večeru šmrnc a eleganci.
Věděli jste, že historie koktejlů je vlastně docela bohatá? Asi nebude úplným překvapením, že první nápoje, které kombinují více druhů pití, začaly kolovat mezi starými námořníky. Podle některých legend je první "barista" britský admirál Veron, když v roce 1740 začal míchat rum s vodou. Aby to nebyla úplná břečka, nesměl chybět třtinový cukr a citronová šťáva. A jelikož šlo o horkou vodu, hádejte, o jaký známý nápoj šlo? Samozřejmě grog. V tisku se však slovo „koktejl“ objevilo až v roce 1806 a od té doby se stalo synonymem pro kreativní a osvěžující nápoje. Postupem času se nápoje rozšířily do celého světa a dnes si bez nich nedokážeme představit žádnou větší událost.
4 tipy na oblíbené silvestrovské koktejly
Na přípravu kvalitního koktejlu potřebujete kvalitní a čerstvé ingredience, správný poměr surovin a dobrý alkohol nebo nealkoholickou náhražku. Důležitá je i technika míchání a správná teplota nápoje. Někdy to znamená hodit do skleničky pár kostek ledu. Každý koktejl má svou specifický postup přípravy od míchání v šejkru, přes vrstvené nalévání až po jemné promíchávání ve sklenici.
Pokud chcete bezalkoholovou verzi, jednoduše vynechte bílý rum.
1. Mojito
Osvěžující kubánský koktejl kombinuje svěží chuť máty, kyselost limetky a sladkost cukru v kombinaci s bílým rumem a perlivou vodou. Patří k velmi oblíbeným nápojům. Pro jeho přípravu potřebujete vysokou sklenici, kam vložíte lístky máty a přidáte 2 lžičky cukru nebo 15 ml cukrového sirupu. Pomocí konce vařečky jemně pomačkejte, aby se uvolnily esenciální oleje z máty. Přidejte 25 ml čerstvé limetkové šťávy a lehce promíchejte, aby se cukr začal rozpouštět. Do sklenice přilijte 50 ml bílého rumu a opět jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Nakonec naplňte sklenici drceným ledem po okraj a dolijte sodou. Teď už stačí jen ozdobit snítky máty a plátkem limetky.
Místo mandlového sirupu použijte klidně Amaretto.
2. Mai-Tai
Klasický koktejl Mai-Tai znamená v překladu „dobrý“ nebo „vynikající“. Kombinuje dvě bohaté chutě rumu, čerstvě vylisovanou šťávu z pomerančů a citronu, likér Curacao, sušené slupky citrusového ovoce a mandlový sirup. Tady se bude hodit šejkr, který naplníte ledem, přidáte 30 ml světlého rumu, 15 ml pomerančového likéru např. Curacao, 15 ml mandlového sirupu a 30 ml čerstvé limetkové šťávy. Šejkr důkladně protřepte, aby se spojily veškeré ingredience a nápoj ochladil. Přelijte do sklenice a opatrně nalijte 30 ml tmavého rumu na povrchu nápoje, aby vznikla „float“ vrstva. Ozdobte snítkou máty a plátkem limetky.
Dodržujte poměr 3 díly Prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl sodové vody pro vyváženou chuť.
3. Aperol Spritz
Osvěžující italský koktejl v sobě kombinuje hořkosladkou chuť Aperolu s bublinkami Prosecca a sodovku. Momentálně patří mezi velké favority a málokterý večírek se bez něj obejde. Začněte tím, že naplníte velkou vinnou sklenici ledem až po okraj. Následuje 90 ml vychlazeného Prosecca a 60 ml Aperolu. Nakonec dolijete 30 ml sody a jemně promícháte. Jen tak, aby se ingredience spojily, ale zůstala jim jejich perlivost. Ozdobte plátkem pomeranče a je hotovo.
Pro ovocnou variantu můžete přidat čerstvé ovoce, jako jsou jahody nebo maliny, a připravit tak ovocný Daiquiri.
4. Daiquiri
Daiwuiri je oblíbený nápoj u mužů, který pochází z Kuby a ochutnáte v něm limetku, cukr a jemný bílý rum. Jeho jednoduchost a osvěžující charakter z něj činí oblíbený drink po celém světě. K jeho výrobě potřebujete šejkr. Do něj vložte 2 lžičky jemného cukru nebo 15 ml cukrového sirupu a 20 ml čerstvé limetkové šťávy. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. S cukrovým sirupem toto dělat nemusíte. Přidejte 60 ml bílého rumu a naplňte kostkami ledu. Důkladně v šejkru promíchejte asi 15 sekund, aby byla směs dostatečně vychlazená. Přes jemné sítko sceďte do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobte plátkem limetky.
- Zdroj článku
-
bbcgoodfood.com, aperol.com, cocktailclub.com, maitaibarwaikiki.com, cookieandkate.com