Jak pečovat o řezaný stromek
Nejvhodnější je pořídit si stromek hned na začátku prodeje, kdy je i největší výběr. „Zákazníci si často myslí, že stromky prodávané začátkem sezóny jsou vypilovány mnohem dříve než ty prodávané před Vánocemi. Skutečnost je ale taková, že všechny jsou vypilovány v přibližně stejnou dobu. Nemusíte se proto bát, že by vám listopadový stromek dlouho nevydržel. Právě naopak. Tím, že stromek koupíte dříve, můžete mu spíše dodat chybějící vodu a živiny,“ vysvětluje Karol Schwarz. Ještě přímo u prodejce si můžete nechat svůj nový stromek ofrézovat. Řezané stromky se ale nedoporučuje při prodeji frézovat. Je to proto, že těsně pod kůrou se nacházejí důležitá vodivá pletiva (kambium a lýko), která zabezpečují transport vody a živin do celé dřeviny. Při frézování se tato pletiva odstraní, což může v konečném důsledku zkrátit životnost stromku. Vhodnějším způsobem k zajištění vláhy je koupit stojan na stromeček o větším průměru tak, aby se do něj kmen stromu vešel bez dodatečných úprav. Co se ale určitě doporučuje, je udělat nový řez – zkrátit stromek min. o 3 až 5 cm. „Původní řez od pěstitele je již starý a vodivá pletiva v kmeni odumřelá. Nejsou tedy schopny dobře přenášet vodu a živiny do vyšších částí stromku. Obnovený řez umožní, aby se voda dostala k živým pletivům a stromek tak mohl čerpat živiny. Důležité je však ponořit jej do vody ihned po provedení nového řezu,“ upozorňuje odborník Schwarz. Pro všechny typy živých stromků platí jedno společné pravidlo. Jak řezané, tak květináčové stromky ve vnitřních prostorách trpí, a proto je nejlepší nechat je co nejdéle venku. Před zdobením je ještě důležité stromeček vhodně aklimatizovat, neboť nárazová změna teploty představuje silný šok. Stromeček nechte ideálně venku v kbelíku s vodou, na stinném a dobře větraném místě. Pozor ale na příliš větrná místa, kde se může stromek vysušit. Před zdobením stromek aklimatizujte ve vnitřním nevytápěném prostoru po dobu přibližně dvou až tří dnů. Teplotní rozdíl mezi vnějším a vnitřním prostorem by neměl být vyšší než 10 °C. Následně můžete stromek přesunout na zvolené místo, které je dostatečně daleko od topného tělesa. „Doporučuji používat stojany s integrovanou vaničkou, ve které udržujte stálou hladinu vody. Do vaničky můžete přidávat také speciální vyživující koncentrát, který udrží stromek v dobré kondici a zabrání rozvoji hnilobných procesů,“ radí Karol Schwarz.