Jaký vybrat kávovar na espresso? Poradíme a navíc přidáme recepty na ledové drinky z kávy
Pokud milujete chuť hořké kávy, zpříjemněte si dovolenou u vody i chvilku volna po práci lahodnými ledovými drinky z espressa. Potřebovat budete kvalitní kávovar na jeho výrobu a osvědčené recepty. Poradíme vám oboje!
PŘIPRAVALA: KATEŘINA ČÍŽKOVÁ
Káva, kapsle nebo pody?
Nastal čas povýšit z instantní kávy na opravdovou – kvalitní espresso. Základní surovinu na jeho výrobu lze koupit buď ve formě pražených zrn (ideální varianta, protože káva by měla být mleta těsně před přípravou), tak ve stavu namletém a připraveném k použití. Jestliže se rozhodnete jít cestou maximálního pohodlí, zaměřte se na přístroje schopné pracovat s porcovanou kávou, tedy kapslemi nebo takzvanými pody (podobají se čajovým sáčkům). Tyto varianty s sebou nesou vyšší náklady na jednu porci, výhodou je však jednoduchost provozu, neboť odpadá čištění kávovaru od lógru. Ani v případě porcované kávy nemusíte platit za pohodlí nižší kvalitou nápoje – kapsle jsou baleny za přísných hygienických pravidel v ochranné atmosféře tak, aby si káva v nich udržela vůni a chuť co nejdéle. U podů můžete kvalitu kávy ovlivnit sami především tím, že je budete skladovat jen krátkodobě a ve vakuových dózách.
Nejlepší chuti a vůně docílíte, pokud zrnka kávy těsně před přípravou espressa namelete. Součástí pokročilejších kávovarů je i zabudovaný mlýnek. Foto: Pixabay.com
Příprava a tlak
Dražší, ale plně automatická espressa dokáží připravit celou řadu nápojů pouhým stisknutím příslušného tlačítka. Mají většinou zabudovaný mlýnek a komplexní ovládací panel. Vyrábějí se i ve vestavné verzi, takže je můžete mít ve stejném designu jako ostatní spotřebiče, vsazené v lince. U manuálních pákových espress, jejichž ceny začínají už na dvou a půl tisících korun, je třeba naplnit páku kávou, upěchovat, vložit zpět a spustit. Při přípravě se sice více zapotíte, ale dokážou udělat stejně dobrou kávu. Navíc se vejdou i do malých kuchyní. Údaj o tlaku, pod kterým je nápoj připravován, je velmi důležitý – čerpadlo kvalitního domácího espressa by mělo vyvinout tlak alespoň 9 - 15 barů. Obyčejná káva není tím jediným, co může umět vaše espresso. Oblíbené jsou multifunkční přístroje s parní tryskou, které zvládnou připravit i capuccino či latte s napěněným mlékem.
Čištění a odvápnění
Příprava kávy přímo souvisí s ohříváním vody a tedy i se snadnějším vznikem vodního kamene, proto je potřeba přístroj s pomocí speciálních přípravků zhruba jednou měsíčně zbavovat usazenin. Jedno balení odvápňovače (prodává se ve formě tablet nebo tekutiny) stojí od 100 do 400 korun a vydrží tři měsíce až půl roku v závislosti na tvrdosti vaší vody i četnosti používání kávovaru. Pravidelné odvápnění nepodceňujte, zaručuje delší životnost přístroje, navíc usazování vodního kamene zvyšuje spotřebu energie až o 30 procent! Pokud jste zapomnětliví, raději si zvolte typ s automatickým upozorněním na blížící se potřebu odvápnění. Velice praktickou funkcí, kterou vám může espresso nabídnout, je automatické odvápňování, i v tomto případě je ale potřeba do něj pravidelně dokupovat tablety. Pokud chcete ušetřit za odvápňovací přípravky, používejte filtrovanou vodu – rozdíl se projeví i v chuti kávy. Další funkcí, kterou v běžném provozu oceníte, je automatické proplachování trysky na mléko při spuštění espressa.
Na trhu najdete malé a zároveň výkonné kávovary na espresso. Tento se vám bez potíží vejde na kuchyňskou linku a přitom z něj vyčarujete hned dva šálky kávy najednou. Foto: Krups
Chytré nákupy a servírování
Kávu nakupujte jen v osvědčených obchodech a pražírnách – ani se sebelepším kávovarem nepřipravíte poctivou kávu, když předtím neprojde správným zpracováním a nebude čerstvě umletá. V případě domácí přípravy je za předpokladu, že máte kvalitní kávu a kávovar, zásadní především hrubost umleté kávy – příliš jemně mletá znamená ve výsledku příliš hořká, hodně nahrubo namletá zase bude připomínat řídkou bezbarvou břečku z automatu na nádraží. Kávu kupujte v menším množství nejlépe v zapečetěných sáčcích nebo plechovkách. Lepší jsou celá zrna. Pomelte je na mlýnku až doma těsně před její přípravou – jedině tak si zachová svou chuť a aroma. Uchovávejte kávu v pokojové teplotě ve vzduchotěsném obalu nebo v uzavřené neprůhledné nádobě s vakuovou pečetí, neměla by tam být déle než několik dní. Její trvanlivost lze prodloužit i tím, že ji vložíte do mrazničky. Při servírování byste neměli zapomenout ani na použití vhodného šálku, ideální je porcelánový se silnými stěnami, jenž dokáže udržet požadovanou teplotu.
Recepty na ledové drinky pro kávové fajnšmekry
Pomocí kvalitního espressa dokážete vyčarovat opravdové potěšení pro vaše smysly. Na přípravu drinků si připravte kromě espressa zásobu ledu a podle vlastní fantazie další přísady, které máte v kombinaci s kávou rádi. Inspirujte se níže několika tipy. Následně se pak doma, vyzbrojeni kvalitním kávovarem, pusťte do dalších originálních variací!
Espresso tonic – hořké zásnuby kávy s tonikem
- Hrst ledu
- 1 dcl toniku
- Dvojité espresso
- Plátek citronu, pomeranče nebo snítka tymiánu na dozdobení
Dvojité espresso, tonik a ledové kostky. Kombinace vhodná pro milovníky hořkých chutí. Foto: Krups
Do sklenice nasypte led a zalijte ho hořkým tonikem. Takto připravený nápoj vložte pod výpusť kávovaru a přidejte vaše oblíbené dvojité espresso. Netradiční kombinaci hořkého toniku se silnou hořkou kávou si zamilujete.
Sladce opojné espresso Martini
- 1 cl vodky
- Hrst ledu
- 1 cl kávového likéru (Kahlúa nebo Patron XO cafe)
- Dvojité espresso
- Cukrový sirup (podle chuti)
- Na dozdobení použijte zrnka kávy nebo podle vaší fantazie
Při přípravě Espresso Martini vám přijde vhod shaker na vykouzlení husté pěny. Foto: Pixabay
Připravte si dvojité espresso a spolu se zbývajícími přísadami dejte do shakeru. Pořádně protřepejte. Nachystejte si skleničku na Martini a do ní vložte kostky ledu. Nápoj z shakeru sceďte a nalijte na led. Díky dvojitému espressu vykouzlíte hustou pěnu, která skvěle udrží i zrnka kávy. Výsledný drink si vychutnejte na stinné terase s přáteli.
Irská ledová káva s fantastickou hustou smetanou
- 40 ml irské whisky
- 1 lžičku sirupu (datlového nebo javorového; případně med)
- 150 ml kávy (například americano)
- 50 ml 30 % smetany
- Hrst ledu
Připravte si americano. Následně kávu zchlaďte mícháním s několika kostkami ledu. Oslaďte kávu sirupem. Pokud budete sladit medem, přidejte ho do ještě teplé kávy – bude se krásně rozpouštět. Přilijte irskou whisky a zamíchejte. Nápoj nalijte do nachlazené sklenice. Navrch přidejte hustou, ale tekutou smetanu. Tu můžete protřepat buď v shakeru, nebo bude stačit obyčejná sklenička od marmelády s víčkem. Drink popíjejte v pohodlném lehátku s nohama nahoře.
Ledovému osvěžení dodá sílu irská whisky. Foto: Pixabay.com