Jak na letní kuchyni? 8 kroků k dokonalosti
Venku nemusíte jenom grilovat! Po vzoru Italů a Francouzů si na léto prostě přestěhujte ven celou kuchyni a zkuste tam normálně vařit. Ne omáčku s knedlíky, ale lehká, svěží letní jídla z jedné pánve! Víme, co všechno tu potřebujete mít, abyste se nenaběhali, i jakým chybám se vyhnout.
1. Najděte nejlepší místo
Někde se jediné vhodné umístění přímo nabízí, jinde máte možnost výběru. Letní kuchyně by měla být těsně u domu, ideálně u vstupu do zahrady. Nejlépe vám bude v chráněném koutě – před větrem, deštěm i pohledy okolí, abyste nestolovali s pocitem, že vám sousedé nebo kolemjdoucí koukají do talíře. Myslete i na to, kam půjde kouř z grilu nebo krbu, zda nebude stoupat sousedům rovnou do okna. Vždy je lepší se s nimi předem domluvit. Zjistěte také, zda lze na místě vybudovat základy či přivést vodu a elektriku.
Kouř z grilu může obtěžovat sousedy. Při plánování kuchyně na to myslete.
2. Plánujte pečlivě
Postupujte stejně jako u klasické kuchyně: promyslete si, jaká jídla nejčastěji vaříte, bez jakých spotřebičů se neobejdete a jak na sebe budou jednotlivé úkony navazovat, aby bylo vše po ruce. Lepší představu si můžete udělat s online plánovačem. Věděli jste, že existují i programy přímo pro venkovní kuchyně? Zdarma a online je nabízí na svých stránkách někteří výrobci. Navržení teras jako celku umožňuje volně dostupný program Room Arranger nebo Smart Draw. A vždy to jistí tužka a kostičkovaný papír!
3. Příprava stavby
Spočítejte všechny plochy včetně podlahy, pracovní desky, korpusu kuchyně a zastřešení, podle nichž sepíšete seznam materiálu – nezapomeňte na spojovací materiál, nátěry, nářadí a další nutné vybavení. K částce přidejte zhruba deset procent jako rezervu. Z výpočtů si pak snadno odvodíte rozpočet. Pokud nestavíte svépomocí, přidejte ještě odměnu pro řemeslníky a můžete začít. Vhodný čas na stavbu kuchyně je kdykoliv od dubna do září.
4. Z čeho stavět?
Moderní kuchyně může mít povrch z betonové stěrky nebo nerezu či pozinku, který ani po letech neutrpí újmu. Pokud toužíte po patině či venkovském stylu a kuchyň máte pod střechou, nebojte se ani dřeva – konstrukci kuchyně klidně postavíte i z odolných modřínových terasových prken. Stačí je jen ošetřit napouštědlem proti dřevokaznému hmyzu nebo natřít. Pro pracovní desku volte nerez, žulu nebo velkoformátovou keramickou dlažbu s minimem spár.
5. Přiveďte vodu
Voda a odpad není nutností, ale zjednoduší přípravu jídla. Nemůžete-li prodloužit rozvod z domu, zvažte alespoň dřez a nad ním zásobník s kohoutkem. Opláchnete tak zeleninu, umyjete ulepené ruce a vodu, kterou vypustíte z dřezu do konve, využijete na zalévání. Jestli nebudete odvádět odpad do kanalizace, můžete využít barel, který proděravíte a zakopete. K němu dovedete trubky s odpadem, voda se vsákne do okolní půdy a v suchu vám zavlaží stromy a keře.
Pokud můžete do venkovní kuchyně přivést vodu, odpad i elektriku, je to ideální stav.
6. Zázemí v domě
Starší domy, hlavně ty řadové, mají východ do zahrady ze suterénní místnosti. Je-li to váš případ, letní kuchyni si zřiďte rovnou tam. Budete tak mít vše pod střechou a kvůli každému ubrousku se zbytečně nenaběháte. Venku tak může stát jen samotný gril a vy si tu jídlo připravíte klidně i v zimě. V domě je také jednodušší přivést na místo vodu nebo elektriku. Nezapomeňte na posezení uvnitř, které oceníte v chladnějších časech, obzvlášť pokud pořídíte plynové či elektrické sálavé topidlo.
7. Pod střechou
Výběr vhodné krytiny na zastřešení terasy či pergoly záleží na vašem očekávání. Klasické střešní tašky vydrží nejvíc, ale nepropouští světlo a je potřeba počítat s jejich velkou vahou při stavbě konstrukce. Na prosvětlenou pergolu lze použít polykarbonátové desky (od 200 Kč/m²), plexisklo (od 400 Kč/m²) nebo průhledné PVC desky (od 200 Kč/m²). Jestliže není kuchyně součástí zastřešené terasy, nechte si vyrobit alespoň stříšku nad topeništěm grilu nebo ohniště, případně kupte gril s poklopem.
8. Myslete na bezpečnost
Největší rizika na zahradě? Kromě bazénu je to právě oheň! Malé děti se připletou všude a rády si na vše sáhnou. Konstrukce grilu by tak měla být stabilní, s topeništěm chráněným okolní deskou. Nezatápějte benzínem ani podpalovačem na bázi ropy, který páchne a vydává mnoho spalin. Použijte gelový na přírodní bázi (nejčastěji destilát z brambor), nepřiživujte jím ale oheň – právě náhlé masivní vzplanutí gelu přilívaného do ohně má za následek mnoho ošklivých popálenin. Nejvhodnější bude ekologický podpalovač z dřevité vlny.
Zdroj informací: autorský článek