Po letech chátrání opět dělá radost
Stará pekárna svůj příběh píše již od konce 13. století, kdy po české zemi ještě kráčeli udatní rytíři a moudří králové. V roce 1550 jí přibyly nejen dominantní klenby, ale s příběhy lidí se začíná na takřka 350 let proplétat podmanivá vůně chleba a exotického perníkového koření z pekárny. „A přestože se tehdejší majitelé museli později kvůli druhé světové válce pekárny vzdát, zasáhl osud a v roce 2015 se nám dostala do rukou spolu s měšťanským domem. Byla to čirá láska a pocit, že zde patříme,“ pochvalují si současní majitelé. „Stali jsme se odhodlanými majiteli stroje času. Takového, kde vám stačí projít dveřmi, dotknout se prsty chladivých stěn plných vzpomínek a najednou jste tam. Na vlastní oči spatříte dochovanou pekařskou pec, která čeká na svou rekonstrukci a můžete se zaposlouchat do neobyčejně poutavých, ale i těch všedních příběhů Klementa a Kateřiny, Johanna, Mathiase. Do osudů rodiny Wesselových z Mikulovic.“ Měšťanský dům "Stará Pekárna" vyniká kombinací různých uměleckých slohů od gotiky, přes renesanci, baroko a klasicismus. Unikátní je především sklípková klenba v mázhausu. „Hlavní budovu již máme zrekonstruovanou včetně pompézního vstupu a se sklípkovou klenbou a dvorku. Jsou vyměněna okna a vnitřní fasáda je hotová. Nenechte se odradit vnější zchátralou fasádou. Mnoho, co zde uvidíte jsou původní materiály a konstrukce, které jsme se snažili citlivě zrekonstruovat, včetně repasovaného starého nábytku. Veškeré dispozice i interiéry si řešíme sami, konkrétně manžel vymýšlí dispozice a technická řešení, já vymýšlím interiér a vybírám vhodné povrchy a nábytky. Další 8. apartmán je nyní v rekonstrukci. Restaurují se tam unikátní stropy, renesanční malovaný nábytek, barokní štukové zrcadlo. Rádi bychom na spolupráci na mobiliáři pro tento apartmán přizvali mladé talentované české designéry. Máme již hotovou recepci a salonek, kde hostíme oslavy a svadby do 45 osob. Také je opraven dvorek se zahrádkou. Ještě nás čeká hospodářská budova s dochovanou pecí. Hledáme nadšené pekaře, pekařky, cukráře a cukrářky, kteří by se rádi přidali a kteří sdílí stejné hodnoty,“ vysvětluje Valerie Kozelská.