Muzikant Rudy Linka nás pozval na exkluzivní návštěvu svého venkovského sídla
Usedlost na jihu Čech rekonstruoval jazzman Rudy Linka s citem. A cit je podle něj důležitý úplně pro všechno.
marianne.cz
Za jedním z nejlepších jazzových kytaristů na světě Rudy Linkou a jeho sympatickou manželkou Annou vyrazíme na jih naší krásné země, konkrétně na Šumavu nedaleko Prachatic. Rudy k focení pustil svojí oblíbenou muziku, samozřejmě také zahrál na kytaru a Anička uvařila. Vítejte u Linkových!
A: Rudy a já máme to štěstí, že žijeme ve třech fantastických a také velmi odlišných lokalitách – New York, který je plný energie a inspirace, Praha plná historie a architektonické krásy a Šumava plná lesů a ticha, ale stále uprostřed Evropy. Všechna tři místa se skvěle doplňují a vždy se moc těšíme cestovat z jedné destinace do druhé. K těmto místům musím přidat i Švédsko, odkud pocházím, a Itálii, která je centrem potravinářského vesmíru a sladkého života.
A: Ne, momentálně žádné domácí mazlíčky nemáme. Kdysi jsme měli krásnou fenku, ale před pár měsíci jsme o ní přišli. Moc mi chybí, byla to tak úžasná malá společnice.
A: Naprosto to platí pro náš dům na Šumavě. Miluji naši kuchyni. Nejen, že je to místo, kde vařím a jíme společně, ale také máme v kuchyni otevřený krb a ráda sedím ve svém houpacím křesle a čtu si knihu u ohně.
A: Je to naše místo setkávání – posloucháme hudbu, vaříme, jíme, mluvíme a posloucháme se navzájem, nic nemůže být lepší! Uspořádání je téměř jako prostor pro představení – vaření je představení a rodina nebo pozvaní hosté jsou diváci. Na závěr si společně pochutnáme na jídle.
A: Náš červený kuchyňský robot KitchenAid a odpovídající mixér, litinový hrnec a měděné pánve. Omlouvám se, možná toho bylo více, ale je těžké říct jen tři věci, protože každá hraje svou roli – je to jako velký orchestr – dali byste pryč jeden nástroj, aniž by si toho někdo všiml?
A: Hodně záleží na ročním období. Pro chladné noci je skvělé udělat teplý vydatný guláš, který se vaří celé hodiny. Moje recepty jsou buď z Česka, Německa, nebo Francie, pokud jde o hovězí bourguignon. Pro větrné letní dny bych šla do švédské kuchyně a pro horké letní noci bych nejraději zvolila španělské jídlo s tapas a sklenkou bílého vína. Ale samozřejmě také italská kuchyně je u nás doma opravdu velmi oblíbená.
A: Moje rodina je rozprostřena po celém světě, část je ve Švédsku, část je ve Skotsku, naše dcera Stephanie, její manžel Matthew a jejich dvě malé holčičky jsou v New Yorku. Mým snem je mít je všechny pohromadě u jednoho stolu s Rudym a mnou. Pracujeme na tom. Na druhou stranu jsme já a Rudy měli takové štěstí, že jsme měli doma a u stolu lidi jako Jiří Suchý, David Koller, Ivan Mládek, Jiří Plachetka, Ralph Towner, Honza Hřebejk a mnoho dalších. Ano, samozřejmě bych ráda hostila Joni Mitchell nebo Janis Joplin… No nebylo by to něco?
R: Tohle je těžká otázka, protože už tolik mých idolů a přátel opustilo náš svět a já vím, jak úžasné by to bylo je vidět znovu… Můj učitel na Gymnáziu Budějovická František Votlučka, saxofonista Karel Velebný, kytaristé Jim Hall a John Abercrombie. Pak jsou tady ti, které jsem nikdy nepotkal a už nikdy nepotkám – Jimi Hendrix, John Lennon, TGM… Ale v podstatě vím zcela jistě, že ta nejlepší večeře je a vždycky bude s mojí rodinou – ženou Annou a naší dcerou Stephanie a jejím manželem Matthewem a dvěma neskutečně roztomilými vnučkami Beatrice a Margaret. Zvlášť když vařit bude Anna…
A: Pro mě je nejlepší, když je nás u stolu tak šest až osm. Je to perfektní počet, pro který se dá vařit a během koktejlové hodiny má každý šanci se navzájem poznat, pokud se předtím neznali. Konverzace u stolu je také to, čeho se může zúčastnit každý. Na větších akcích se vždy cítím příliš vystresovaná přípravou jídla a nedokážu si s našimi hosty ani promluvit. Takže jsem nakonec jen strašně vyčerpaná.
A: Ano, máme různý servis pro různé příležitosti – ručně vyráběné farmářské talíře z italského pobřeží Amalfi pro každodenní použití a Villeroy & Boch pro opravdu slavnostní příležitosti. Miluji je oba.
A: Když jsme byli loni v listopadu v Bruselu, koupila jsem si pravý belgický vaflovač – miluju ho!
A: Moje kuchyně je taková, jakou jsem si ji vysnila, a miluji ji. Mám nejen všechny nástroje, které potřebuji, ale také prostor, a navíc krásný výhled. Co víc si mohu přát? Možná trochu větší dřez...?
O projektu:
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo a firmy Potten & Pannen – Staněk, kteří říkají: „Věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.“
Potten & Pannen – Staněk, Marianne Bydlení, Rudy a Anna Linka