Hvězdná návštěva: Zakladatel žebříčku kvality restaurací Pavel Maurer nás pozval do své kuchyně
Návštěva u Pavla Maurera byla vskutku radostná. Tento člověk totiž jídlo miluje, rozumí mu jako málokdo a je s velkou potěchou jeho vyprávění (nejen o jídle) poslouchat. Zakladatel žebříčku kvality restaurací Maurerův výběr Grand Restaurant, organizátor bezesporu jednoho z nejlepších českých food festivalů Grand Restaurant Festival a také renomovaný gastronomický publicista. To by bylo stručné představení. Pavla jsme fotili s vaším oblíbeným seriálem Kuchyň dělá člověka v jeho domě v pražské Troji. Tak a teď už zout boty a račte vstoupit…
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Osm měsíců v Troji s manželkou a synem, čtyři měsíce v rybářské vesnici v severním Katalánsku s manželkou a občasnými návštěvníky: syn, dcera, zeť, vnoučata a kamarádi.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Výmarský ohař jménem Abel.
Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Potřebuji kolem sebe mít stromy a co nejvíce přírody, což se zatím daří.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
Platí. Moje moravská babička tomu říkala „setnice“.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Vzdálenosti a logice uspořádání nejsvětější trojice: dřez – lednice – sporák.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Slow cooker, mixér, mlýnek na parmazán.
Průměrný ale nadšený kuchař!
Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?
Pribináček, kapary, za'atar, vejce, olivový olej, sušená rajčata, kampotský pepř...
Co jste naposledy uvařil/upekl?
Hovězí kousky s cajunským kořením z New Orleans, zeleninou a rýží. Vše jako „home-made čína“ v pomalém hrnci.
Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Jsem průměrný, ale nadšený. Šafránové rizoto s krevetami piri piri.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Španělská.
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Šafránové rizoto: Na olivovém oleji zesklovatět sladkou cibuli, zasypat italskou kulatou rýží arborio, lehce osmahnout a pak zalít sklenkou bílého vína. Dále pomalu vařit v litru zeleninového vývaru a často míchat a nakonec přidat íránský šafrán, oříšek másla a nastrouhat pecorino nebo parmazán.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:
Quentin Tarantino nebo Alfred Hitchcock. Oba kladli v téměř všech filmech výjimečný důraz na posun děje skrze jídlo či pití.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Velkým hostinám.
K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Italská a španělská vína, české pivo. Vodu z kohoutku s šungitem (aktivní uhlí).
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil?
Japonské nože.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Dva pomocníci při krájení ingrediencí a pak někdo na umývání nádobí. :-)
O projektu:
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo a firmy Potten & Pannen – Staněk, kteří říkají: „Věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.“
- Zdroj článku
-
Potten & Pannen – Staněk