Lukáš Čížek zvítězil v soutěži Kuchař roku 2022–2023 a kromě toho je členem národního kulinářského týmu, je majitelem a šéfkuchařem restaurace Farma ve Vrchlabí a pořádá kurzy v rámci Gourmet Academy. Zkrátka miluje vaření a gastro svět jako málokdo! Vítejte u něj doma!
Kde momentálně bydlíte?
Mám menší byt hned vedle své vrchlabské restaurace Farma, kde většinou jen přespím, když máme s přítelkyní hodně práce. A jinak bydlíme ve Studenci ve velkém rodinném baráku u přítelkyně. Máme pejska Eddieho, je to naše „mimino“.
Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
No převážně teď trávím hodně času v práci a při dalších kuchařských aktivitách, jako je národní tým, kurzy a gastro akce. Takže když jsem doma, relax, pohoda, klid, pejsek, občas pěkný film a vínečko. Doma mám vše potřebné.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Samozřejmě kvalitního nádobí a náčiní, se kterým vše připravuji. Rozhodně se v kuchyni neobejdu bez kvalitních nožů, pinzety, talířů.
Nejspíš se považujete za dobrého kuchaře, když jste vyhrál titul kuchaře roku 2022–2023. Je něco, co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Pořád je co zlepšovat a učit se. Ano, vyhrál jsem naši nejprestižnější soutěž v ČR, jsem za to nesmírně rád a moc si toho vážím. Uvařil bych na předkrm paštiku z Foie Gras. Hlavní chod hovězí svíčkovou Wellington a dezert třeba pomerančové Crème Brûlée.