Ztráta pevnosti, vrásky i pupínky
Glykace má tři fáze, přičemž v prvních dvou se ještě vlákna můžou vrátit zpět do pružného stavu. Třetí je ale nezvratná a znamená, že se vytvořily takzvané nežádoucí konečné produkty pokročilé glykace neboli A.G.Es. Jak to na pleti poznáte? „První a hlavní známka je ztráta elasticity. Můžete si udělat rychlý test, kdy mezi prsty stisknete kůži na tváři a jemně ji zatočíte. Pokud se hned vrátí zpátky, je to perfektní, jestli ale na pleti zůstane ďolíček a trvá, než se vyhladí, značí to ztrátu elasticity. Celkově jsou také vidět povadlé kontury, typicky na spodní čelisti, a pak také vrásky, nejčastěji na horním rtu nebo v okolí očí,“ popisuje Dana Nekolová. To všechno samozřejmě nemusí nutně souviset jen s nadměrnou konzumací cukru, ale třeba „jen“ s přibývajícími roky – glykace má ovšem i další specifické projevy. „Velmi typická je celková únava a také změna barvy pleti, která bývá zažloutlá.“
Při příliš „sladkém“ jídelníčku můžete tyhle změny pozorovat klidně už po dvacátém roce života, i když v tomhle věku vás nejspíš potkají jiné nežádoucí dopady. „Zvýšená hladina inzulinu v těle vede mimo jiné i k vyšší produkci kožního mazu, což se může projevit celkově mastnější pletí a následně zanesením pórů, tvorbou akné a pupínků,“ podotýká kosmetická specialistka.