Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému
Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce vychladlou a elegantně – dezertní vidličkou. Ve skutečnosti si na to po prvním přivonění vezmete velkou lžíci a budete každé sousto foukat.
Doba přípravy: do hodiny
Pečení: 30 minut
Počet porcí: 4
Budete potřebovat:
-
3 velké zralé hrušky
-
1 lžíce citronové šťávy
-
150 g ostružin
-
4 lžíce calvadosu nebo brandy
-
25 g másla + další na vymazání formy
NA KRÉM
-
150 ml čerstvého mléka
-
150 ml smetany ke šlehání
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
3 vejce
-
125 g krupicového cukru
-
špetka soli
-
50 g hladké mouky
-
moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Hrušky přepulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 5mm plátky. V míse promíchejte s citronovou šťávou, ostružinami a alkoholem.
2 Na krém smíchejte mléko, smetanu a vanilku. Ovoce rozprostřete lžící do máslem vymazané formy; šťávu, kterou případně pustilo, přidejte do smetanové směsi.
3 Zvlášť šlehejte vejce, cukr a špetku soli tak dlouho, až směs ztrojnásobí objem, zesvětlá a bude nadýchaná. Zapravte do ní mouku a pak smetanovou směs. Krém opatrně nalijte na ovoce a poklaďte vločkami másla. Pečte 30 minut, až krém ztuhne. Vyjměte a nechte 5 minut odpočinout. Pocukrujte a podávejte horké.